Van marskramer tot winkelconcern

‘Kiepkerels’ waren Duitse marskramers die hun naam ontleenden aan de kiep op hun rug: een grote mand met koopwaar. Sommige kiepkerels vervoerden hun koopwaar in ladekastjes op hun rug.
‘Kiepkerels’ waren Duitse marskramers die hun naam ontleenden aan de kiep op hun rug: een grote mand met koopwaar.
[klik voor vergroting]
Ze liepen stad en land af met stoffen, band en garen. De namen van sommigen van hen zijn later in Nederland een begrip geworden.

Zo opende Bernhard Voss in 1797 een winkel in Bolsward. Benedictus Lampe (van modehuis Lampe), in 1834 begonnen in Sneek, huwde zijn dochters uit aan de broers Clemens en August Brenninkmeijer (van kledingconcern C&A) die zich in 1841 eveneens in Sneek hadden gevestigd.

Clemens Brenninkmeijer verkocht niet alleen textiel maar ook postzegels. Op twee zegels van vijf cent gaf hij één cent korting, want ‘Clemens ist immer billiger’.

Andere Duitse grondleggers van Nederlandse grootwinkelbedrijven waren Anton Dreesmann (die in 1881 met Willem Vroom te Amsterdam V&D begon) en Johann Theodor Peek, omstreeks 1880 oprichter van Peek & Cloppenburg in Den Haag.

 

Sommige kiepkerels vervoerden hun koopwaar in ladekastjes op hun rug.
[klik voor vergroting]
Johann Theodor Peek, omstreeks 1880 oprichter van Peek & Cloppenburg in Den Haag.
[klik voor vergroting]

Amsterdamse School

1915 - Berlage begint aan de tweede versie van zijn stedebouwkundig plan voor Amsterdam-Zuid, een plan dat ook navolging krijgt in andere Europese steden. Diverse architecten sluiten zich bij Berlage aan onder de naam Amsterdamse School.