Joden ontvluchten het derde rijk

Na 1933 werd het leven voor de joden in Duitsland steeds moeilijker. Vooral na de Kristallnacht van 9 november 1938, toen joodse zaken in brand werden gestoken en joden op straat ongestraft werden gemolesteerd, kwam een stroom joodse vluchtelingen richting Nederland op gang.
Alleen na de Kristallnacht gingen de Nederlandse grenzen korte tijd open en werden 7.000 joodse vluchtelingen toegelaten.
[klik voor vergroting]
De Nederlandse overheid was er niet blij mee. Duitsland was immers nog altijd een bevriende natie en de werkloosheid in eigen land was groot. De grens bleef dus gesloten.

Alleen na de Kristallnacht ging ze korte tijd open en werden 7.000 joodse vluchtelingen toegelaten (foto). Duizenden anderen kwamen illegaal de grens over.

In mei 1940 verbleven zo’n 16.000 joodse vluchtelingen uit Oostenrijk en Duitsland in Nederland. Ze zouden door de bezetter als eersten naar de vernietigingskampen worden gestuurd.

Kijk voor meer informatie over de jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog ook eens op www.joodscheraadenschede.nl.

katoendrukkers

1835 - In Leiden en Haarlem komen, met honderden werknemers, de eerste grote katoendrukkerijen in bedrijf. Nederlandse katoendrukkers leveren in deze periode op grote schaal bedrukte katoen aan landen in het Verre Oosten en Afrika.