De vergeefse missie van Bonifatius

De bijna 80-jarige aartsbisschop Bonifatius van Mainz trok in 754 met een aantal priesters naar Friesland om het christelijke geloof te verkondigen.

De missie mislukte; de bejaarde bisschop en zijn gezellen werden nog datzelfde jaar bij Dokkum vermoord.

20 Eeuwen Nederland
[klik voor vergroting]
Bonifatius, afkomstig uit Engeland, was een van de vele zendelingen die in de 7de en 8ste eeuw uit Schotland, Ierland en Engeland naar het Europese vasteland kwamen om de bevolking te kerstenen.

Ze hadden de steun van de Karolingische vorsten. Die rekenden erop dat kerstening de eenheid van het rijk en dus ook hun macht aanmerkelijk zou vergroten. Dat gold vooral voor de grensgebieden van het rijk, waaronder Friesland, waar lokale heersers het verzet leidden tegen de Franken en de christelijke kerk.

De monnik Willibrord, eveneens afkomstig uit Engeland, kreeg van de paus de titel aartsbisschop der Friezen en slaagde erin van Utrecht een bisschopsstad te maken. Maar Friesland, dat in 734 door de Franken was onderworpen, bleef voor het grootste gedeelte heidens.

linnen

De Romeinen introduceren vanuit Egypte linnen in Europa. Linnen wordt gemaakt van vlas. In middeleeuws Nederland is linnen, naast wol, de belangrijkste textielsoort voor kledingstukken. Het rijmpje ‘Lichtmis vroeg de zon aan de toren, dan gaat al het vlas verloren’ verwijst naar het kerkelijke feest van Maria Lichtmis, op 2 februari. Voor de vlasteelt is het niet goed als het al vroeg in het voorjaar warm wordt.