Het taboe van de heilige koe

Belangenverenigingen als de BOVAG en de RAI kwamen tijdens de verkiezingscampagne van 1981 op voor autorijdend Nederland.

In advertenties meldden ze dat in de autobranche jaarlijks 35 miljard omging, dat het rijk er zo'n acht miljard aan overhield en dat 400.000 Nederlanders er hun brood mee verdienden.

In oktober 1993 kwam de carpoolwisselstrook op de A1 bij Muiden tot stand. Alleen auto
[klik voor vergroting]
Toch ging het rijk paal en perk aan het autoverkeer stellen, bijvoorbeeld met verkeersbelemmerende maatregelen zoals paaltjes, drempels en betaald parkeren.

In oktober 1993 kwam de carpoolwisselstrook op de A1 bij Muiden tot stand. Alleen auto's met minimaal drie inzittenden werden toegelaten. Nog dezelfde dag werd een automobilist bekeurd die twee opblaaspoppen bij zich had.

Het rekeningrijden is een vondst uit politiek Den Haag waar al jaren over gepraat wordt en waar volgens goed vaderlandse folklore uiteraard veel verzet tegen komt, nu van de ANWB. Voorlopig staat het rekeningrijden weer in de ijskast.

Voorlopig staat het rekeningrijden weer in de ijskast.
[klik voor vergroting]

hysterie

1550 - De in 1515 te Grave geboren Johannes Wier schrijft een boek over hysterie. Hij stelt, heel voorzichtig, dat krankzinnigheid naar alle waarschijnlijkheid een medische of psychische oorzaak heeft en niets te maken heeft met duivel of hekserij.

Relevante tijdvakken