Romeinse wegen

Van de zes grote wegen die in de Romeinse tijd door ons land liepen, waren die langs de Oude Rijn en op de westelijke oever van de Maas de belangrijkste.
Trajectum ad Mosam in de 2de en 3de eeuw.
[klik voor vergroting]
Bij het Zuid-Hollandse Valkenburg en in Maastricht zijn delen ervan teruggevonden. Ze waren ongeveer zes meter breed en verhard met een laag grind of schelpgruis van 50 tot 100 centimeter.

Eikenhouten palen aan weerszijden moesten voorkomen dat de verharding wegspoelde. De weg langs de Maas kruiste bij Maastricht de belangrijke route van Keulen naar Boulogne, die hier over de rivier ging.

Op deze strategische plek lag daarom een versterkte nederzetting. De maquette onder geeft een beeld van Trajectum ad Mosam in de 2de en 3de eeuw.

De Romeinen waren niet de eersten die zich vestigden op de plaats waar nu Maastricht ligt. Zo’n 500 jaar v.Chr. woonden hier Kelten, en ook zij wisten hoe een weg met grind verhard moest worden.

Onder een Maastrichts hotel is een klein deel van deze Keltische weg teruggevonden (foto onder). In de 4de eeuw v.Chr. werden de Kelten verdreven door de Germaanse stam der Eburonen, die drie eeuwen later op zijn beurt het veld moest ruimen voor de Romeinen.

Onder een Maastrichts hotel is een klein deel van een Keltische weg teruggevonden.
[klik voor vergroting]

eerste diaconessenhuis

1844 - In Utrecht wordt het eerste diaconessenhuis van Nederland gesticht. Meisjes van goede komaf krijgen er een opleiding tot verpleegster en ziekenverzorgster. In Amsterdam richt de arts Jan Pieter Heye de Vereeniging voor Ziekenverpleging op, met het doel de verpleging van zieken aan huis beter te regelen. Op de afbeelding verpleegsters van het Amsterdamse Wilhelminaziekenhuis in 1910.

Relevante tijdvakken