Sociale geneeskunde

Bijna driekwart van alle tegenwoordige studenten geneeskunde wil huisarts worden of als chirurg of specialist in een ziekenhuis werken.
Mannenzaal van het Sint-Jozefziekenhuis te Kerkrade, begin 20ste eeuw.
[klik voor vergroting]

Een kwart van de afgestudeerden komt uiteindelijk terecht in een sociaal-geneeskundig beroep in de jeugdgezondheidszorg, bij de GG&GD of een thuiszorgorganisatie, als bedrijfs- of verzekeringsarts of als inspecteur, medisch adviseur of beleidsmedewerker in de gezondheidszorg.

Bij de sociale geneeskunde staat niet het genezen van patiënten voorop. Doel is meestal te onderzoeken hoe zaken als werkomstandigheden, vergrijzing en andere maatschappelijke factoren de volksgezondheid beïnvloed kunnen worden en wat kan worden gedaan om de negatieve gevolgen te voorkomen of te bestrijden.

Op de foto: mannenzaal van het Sint-Jozefziekenhuis te Kerkrade, begin 20ste eeuw.

Chinese restaurants

1935 - In Nederland, vooral in Rotterdam en Den Haag, verschijnen in de jaren dertig de eerste Chinese restaurants. Ze worden gedreven door Chinezen die werkten op Nederlandse koopvaardijschepen, maar door de economische crisis zonder werk raakten. Roestvrij staal, in 1913 uitgevonden in het Engelse Sheffield, wordt voor het eerst gebruikt voor keukengerei. Eerder al waren pannen van aluminium te koop.

Relevante tijdvakken