De grenzen in zicht

Moeder met ziek kind van gabriël Metsu, eerste helft 17e eeuw.
[klik voor vergroting]
De belangrijkste vraag, nu op medisch gebied bijna alles kan, is of alles ook mag. Het is een dilemma. De medische wetenschap beschikt inmiddels over talloze mogelijkheden het leven te rekken, en die grens verschuift nog steeds. Maar heeft iedereen daar baat bij?

Sommige medici vinden van wel; zij zien elke nieuwe en geslaagde operatie als een overwinning op de dood. Het is echter de vraag of de patiënt daar in alle gevallen belang bij heeft. Een rondgang over de afdeling intensive care of een zaal met terminale patiënten laat geen ondubbelzinnig antwoord toe.

En hoe zit het met de kosten? Moet de samenleving aan de ene kant schaarse middelen uitgeven aan steeds kostbaardere hightechapparatuur - en tegelijkertijd die middelen onthouden aan de meest basale medische voorzieningen en het wegwerken van wachtlijsten? En heeft een 75-jarige kettingroker evenveel recht op medische behandeling als een jonge twintiger die nooit een sigaret heeft aangeraakt?

Het zijn de dilemma’s van een samenleving waarvan de technisch-geneeskundige mogelijheden zó perfect zijn, dat ze erdoor in problemen dreigt te raken.

Op de afbeelding: Moeder met ziek kind van gabriël Metsu, eerste helft 17e eeuw. In deze periode stierf een kwart van de pasgeborenen in het eerste levensjaar; een ander kwart haalde de tien niet. Nu behoort Nederland tot een van de landen met het laagste kindersterftecijfer ter wereld.

kosten

1999 - Cijfers wijzen uit dat de criminaliteit de Nederlandse samenleving jaarlijks ruim miljard euro kost, ongeveer 600 euro per hoofd van de bevolking. Ruim 4 miljard gaat op aan opsporing, vervolging en strafuitvoering; 5 Miljard aan preventie en schade in bedrijven en bij particulieren.

Relevante tijdvakken