Hypocras

Hypocras/Hippocras of Ypocras is de frisdrank van vroeger, maar er werd ook een geneeskrachtige werking aan toegeschreven. De naam is afgeleid van het filter van Hippocrates, want hypocras moet ook gefilterd worden.

Het werd gedronken bij een bruiloft of een ander feest en werd gemaakt van rijnwijn met honing, gemberwortel, cardamonpitten, korianderzaad, laoswortel en kaneel. Het moest daarna gefilterd worden en werd zowel koud als warm gedronken. De drank kon paars gekleurd worden met kalmoes. Uit prenten weten we dat deze drank vaak gedronken werd uit een fluit en roemer.

Als je op een verjaardag een keer origineel uit de hoek wil komen, staat hieronder een recept voor hypocras, uit De Volmaakte Hollandse Keuken-Meid, 1761:

Hypocras, hoe men die maaken zal
Neemt tot 4 ponden Fransche wyn, dog men moet van de beste en zwaarste wyn nemen; 12 loot kaneel, die eerst geproeft moet worden, of ze wel sterk en goed is, ook moeten de kaneelstokken eerst afgedroogt worden om alle mufheid weg te nemen; kneust die dan aan stukent; en doet'er dan by een half loot kruidnagelen, twee en een half pond witte poeijersuiker; drie of vier lepels zoete room: Men laat dit 12 of 14 dagen van te vooren staan trekken, en alle dagen eens omgeroerd, en dan in een karfaije zak die zo gemaakt is dat ze van onderen puntig toeloopt gedaan, dog die zak moet men eerst in 't water opkoken, dat ze digt is; de wyn daar in gegoten zynde, laat men daar door lekken; en zo de Hypocras de eerstemaal niet klaar genoeg is, zo herhaald men het nog eens, na dat de zak digt is, en men laat ze zo lang doorlekken, tot dat ze heel klaar is; en men laat ze in een groote fles lekken, daar een tregter op staat, en dan giet men dezelve op de flesschen, is zeer verkwikkend, versterkend en aangenaam voor zwakke mensen.

o Karaf rijnwijn of Franse wijn
o kaneel in poeder
o kruidnagels
o poedersuiker
o zoete room
o voor een mooie kleur: kalmoes (=oeverplant)

Bronnen:

  • De digitale bibliotheek op: www.dbnl.org
  • Kruyff, L. & J. Schuyf 1997: Twintig eeuwen koken en eten. Op zoek naar de eetcultuur van onze voorouders, Kosmos-Z&K Utrecht.

2 februari - Maria Lichtmis

De dag waarop Maria Jezus op de veertigste dag na zijn geboorte meeneemt naar de tempel.

Relevante tijdvakken