De pest

Vanaf de late Middeleeuwen tot en met aan de 17e eeuw werd Europa regelmatig geteisterd door pestepidemieën. Veel chirurgijns kregen dan ook te maken met de Zwarte Dood.

Het was lang niet duidelijk waardoor de pest veroorzaakt werd en er deden de wildste theorieën de ronde. In sommige delen van Europa werden grote delen van de bevolking door de pest weggevaagd.

Chirurgijnen met een pestmasker, Ab Osterhaus geeft uitleg.  

Juist omdat de oorzaak onbekend was, namen sommige chirurgijns in Italië het zekere voor het onzekere, en bezochten hun pestpatiënten met een pestmasker op. Hierin zaten kruiden waaraan een geneeskrachtige werking werd toegedicht en die bovendien lekker roken, want de patiënten roken zelf niet al te fris. 
Te zien: Chirurgijnen met pestmasker en viroloog Ab Osterhaus.

Klik hier voor een fragment uit 'Floris' over Chirurgijnen en het pestmasker (Windows media player).  

Meer weten: 

Moederdag

1928 - Moederdag (de tweede zondag in mei) werd voor het eerst gevierd in de Verenigde Staten, in 1907. Anna M. Jarvis kwam op het idee om één dag per jaar speciaal aan de moeders te wijden. Het duurde nog tot 1928 voordat in ons land voor het eerst Moederdag werd gevierd. Vooral banketbakkers en bloemisten beijverden zich voor de ‘officiële’ invoering van moederdag. Niet lang daarna volgden uiteraard Vaderdag en Dierendag.