De stand van sterren en planeten

Geïnspireerd door renaissance en humanisme zetten sommigen vraagtekens achter de opvatting dat ziekten vooral een goddelijke bezoeking waren. Zou het niet kunnen dat de menselijke gezondheid door natuurlijke krachten werd beïnvloed?
Een 16de-eeuwse alchemist aan het werk.
[klik voor vergroting]
Voor de astrologen lag het antwoord op deze vraag in het heelal. Door de loop van sterren en planeten te bestuderen, plus de stand van zon en maan ten opzichte van de twaalf tekens van de dierenriem, kon misschien worden vastgesteld wanneer, waar en in welke mate ziekten en ander ongemak dreigden.

 

Behalve de astrologie kon ook de alchemie van nut zijn. De aarde bevatte immers tal van krachtige metalen, die zowel een positieve als een negatieve invloed konden hebben. Het mengen van de juiste metalen zou misschien een levenselixer opleveren waarmee het leven kon worden verlengd. Op de ets een 16de-eeuwse alchemist aan het werk.

Hendrick de Keyser

1565 - Hendrick de Keyser wordt in Utrecht geboren. Hij wordt een van de belangrijkste bouwmeesters van het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Hij ontwerpt naast grote gebouwen, zoals de Zuiderkerk en de Westerkerk, vooral huizen voor de gegoede burgerij. Het nog bestaande pand aan het Singel 142 is daarvan een mooi voorbeeld.