Verdrag van München

Na het Verdrag van München tussen Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk uit 1938 spreekt de Britse leider Chamberlain mooie woorden over vrede. Tsjechoslowakije is het slachtoffer van het verdrag.

Bron: De Oorlog, deel 1 (57 sec.)

Media:

  • Verdrag van München
    Verdrag van München
    Na het Verdrag van München tussen Engeland, Duitsland, Italië en Frankrijk uit 1938 spreekt de Britse leider Chamberlain mooie woorden over vrede. Tsjechoslowakije is het slachtoffer van het verdrag.
    Bron: De Oorlog, deel 1 (57 sec.)
    Hitler spreekt 1938
    Hitler spreekt 1938
    Adolf Hitler spreekt in september 1938 voor dolenthousiaste aanhangers in het Berlijnse Sportpalast en via de radio over de kwestie Tsjechoslowakije; daarna beelden van het Duitse leger plus volkslied
    Bron: Beeld en Geluid Beeld en Geluid:  Polygoon Wereldnieuws, 1 september 1938

Verdrag van München 1938

Tsjechoslowakije zou na Oostenrijk Hitlers volgende prooi worden. Dit keer konden Engeland en Frankrijk niet langer de andere kant opkijken toen Hitler, in een sfeer van steeds heviger oorlogsdreiging, aankondigde het land te willen inlijven.
Dat leidde tot een bijzondere topconferentie, eind september 1938 in München. Benito Mussolini kwam ervoor uit Italië, premier Édouard Daladier uit Frankrijk en premier Neville Chamberlain uit Engeland.

Zij sloten een akkoord met Hitler dat voor Duitsland bijzonder gunstig was: Duitsland mocht Sudetenland annexeren, een strook grond aan de randen van Tsjechoslowakije, waar veel Duitsers woonden, waar de meeste natuurlijke hulpbronnen en de meeste industrie te vinden waren en waar bovendien het grootste deel van de Tsjechische landsverdediging was geconcentreerd.

De Tsjechische regering was niet uitgenodigd voor München en werd het grote slachtoffer: het land bleef nagenoeg weerloos achter.

Duitsland had heel hoog spel gespeeld, want het was onzeker of het militair wel in staat zou zijn geweest een confrontatie met de Tsjechen te winnen, als die gesteund zouden worden door Frankrijk en Engeland.

De overeenkomst van München leidde dan ook tot grote opluchting bij de Duitsers, zeker bij Joseph Goebbels die in zijn dagboek noteerde:

‘We zijn over een dunne draad de afgrond overgestoken. Nu hebben we weer vaste grond onder de voeten. Het buitenland zwelgt van genot, het woord ‘vrede’ is op ieders lip. De wereld is dronken van vreugde. Het prestige van Duitsland is enorm gegroeid, nu zijn we eindelijk weer een wereldmacht. Voor ons betekent dat: bewapenen, bewapenen en nog eens: bewapenen.’


Het resultaat van München was, zeker achteraf gezien, bizar: Chamberlain claimde in eigen land te wereldvrede te hebben gered (‘Peace in our time’), Londen en Parijs stroomden vol met mensenmassa’s die uitbundig reageerden op het voorkómen van een nieuwe oorlog.

Duitse troepen wandelden over een tapijt van bloemen het Sudetenland binnen (althans in de propaganda van de Duitse filmjournaals) en Tsjechoslowakije kon zich voorbereiden op de eigen ondergang.

Het zou nog een half jaar duren eer ook Praag door Duitse troepen werd bezet, en het Tsjechische grondgebied werd geannexeerd.


Bron:
*Joseph Goebbels, 'Tagebücher 1924-1945' (Uitgegeven door Ralf Goerg Reuth, 2003)