Aktion T4

Sterilisatie en euthanasie

Al voor de Neurenberger rassenwetten van 1935, namelijk op 14 juli 1933, was er in de Rijksdag een wet aangenomen ter voorkoming van ziek nageslacht.
Die maakte gedwongen sterilisatie mogelijk bij mensen die leden aan geestelijke of lichamelijke erfelijke ziekten. Maar ook chronische alcoholisten konden in aanmerking komen. Rudolf Hess heeft dat ooit gerechtvaardigd met de zinsnede: ‘Nationaal-socialisme is toegepaste biologie’.

Het was geen papieren wet: op grond hiervan zijn in de eerste drie jaar (1934 tot en met 1936) ruim 199.000 gedwongen sterilisaties uitgevoerd. De volgende stap die de nazi’s op deze weg hebben gezet is de georganiseerde moord op geestelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten.

Aktion T4 was de codenaam voor deze strikt geheime operaties, de naam is afkomstig van een adres in Berlijn: Tiergartenstrasse nummer 4.

In dat kantoorgebouw heeft de nazi-top al vanaf februari 1939 voorbereidingen getroffen voor het instellen van zes geheime 'euthanasie-instituten', waar uiteindelijk in totaal meer dan 70.000 gehandicapten en psychiatrische patiënten zouden worden vergast.

De acties zijn in 1941 gestopt omdat de kerken volgens Hitler te luidruchtig bezwaar begonnen te maken tegen de massamoord op gehandicapten, waardoor die niet geheim kon blijven. Een deel van het personeel dat in de instituten ervaring had opgedaan is later ingezet in de vernietigingskampen.


Bron:
*'Kasteel Sonnenstein' (Andere Tijden)

Meer over dit onderwerp