Martha van Huessen-Pikaar (dagboek)

Categorie: Overig
  • Persoonsgegevens
    Naam Martha van Huessen-Pikaar (dagboek)
    Functie Verzetsvrouw in de buurt van Rotterdam
    Nationaliteit Nederlands
    Categorie Overig
    Video
    Verzet of geen verzet?
    Een klein deel van de Nederlanders koos tijdens de Duitse bezetting voor verzet, het grootste deel hield zich op de vlakte.
    Bron: De Oorlog, deel 3 (1 min. 1 sec.)
Martha van Huessen-Pikaar, een jonge vrouw uit de buurt van Rotterdam, zit tot over haar oren in het verzet.
Ze vervoert geld, wapens, bonkaarten en helpt bij overvallen en het onderbrengen van onderduikers. Ze heeft ook nog tijd voor haar dagboek waarin ze schrijft:

'Soms vraag ik mij af, waarom we dit doen, waarom we ons leven in de waagschaal stellen. Dan krijg ik een hekel aan mezelf, dat zijn geen gedachten. Doorgaan, en als de één niet geholpen kan worden, dan de ander.'

Het verzet tegen de Duitsers was na twee jaar oorlog zeker niet massaal, maar werd langzamerhand toch wel feller, grimmiger.

Naarmate de oorlog vordert krijgen vrouwen steeds meer operationele taken. Eerst het vervoer van ondergedoken joodse kinderen, en koerierswerk.

Daarna – als er steeds meer mannen onderduiken vanwege de arbeidsinzet – nemen ze allerlei functies in het verzet over en komen we ze ook steeds meer tegen bij gewapende acties.

Op een dag zit Martha van Huessen met een collega-koerierster in de trein. Ze schrijft in haar dagboek:

'We zien op het perron een joods echtpaar met twee kinderen aan elkaar geboeid staan, zoiets kan ik niet zien, dan moet ik me bedwingen om er niet tegenin te gaan.

Als ik aan de agenten vraag of ze hen niet kunnen laten weglopen, zegt er één: “Wie zorgt er voor ons gezin als wij dat doen? Hebt u daar wel eens aan gedacht?”

Het is toch niet zo moeilijk, antwoord ik, om je geweten en je hersens te laten werken. Er is hulp voor ieder mens die goed wil doen.'



Bron:
*Martha van Huessen-Pikaar, 'Wij en een volk: belevenissen van een koerierster'