Joan Derk van der Capellen tot den Pol

Joan Derk van der Capellen tot den Pol wordt in 1741 geboren. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne democratie in Nederland.

Het is een slim ventje dat in Utrecht rechten gaat studeren. Daar krijgt hij de ambitie de politieke systemen van de Republiek der Verenigde Nederlanden te hervormen.

Hij verschaft zich toegang tot de bestuurlijke elite, maar breekt met het milieu door zijn rebelse redevoeringen en ideeën te publiceren. Zo brengt hij de politiek van de achterkamertjes naar de gewone burger.

Zijn grootste faam verkrijgt hij in 1781 met het pamflet 'Aan het Volk van Nederland', nog altijd een geschrift van revolutionaire allure.

Hij verzet zich tegen vriendjespolitiek en is vóór de Amerikaanse Revolutie. Na zijn dood inspireert hij Thorbecke, Pim Fortuyn en Hella Haasse. Een patriot van naam: Joan Derk van der Cappellen.

Meer info: 

- Dijk, E.A. van (1984), De wekker van de Nederlandse natie: Joan Derk van der Capellen (1741-1784), Zwolle. 
- Jong, M. de (1922), Joan Derk van der Capellen, staatkundig levensbeeld uit de wordingstijd de moderne democratie in Nederland, Groningen en Den Haag.

nationaliteitswet

1892 - De Nationaliteitswet vervangt de Vreemdelingenwet van 1849. In Nederland geboren kinderen van vreemdelingen worden niet meer automatisch Nederlander; vreemdelingen en hun kinderen kunnen dat wel worden door zich te laten naturaliseren.

Ondertussen in de...

Gouden eeuw
Gouden eeuw
1555-1648
De Gouden (17e) Eeuw was de eeuw van welvaart en ongekende culturele activiteit...