13 in de Oorlog

In 1939 is het oorlog in Europa. Er worden bommen op huizen gegooid, soldaten schieten op elkaar en miljoenen mensen raken hun huis en hun leven kwijt. En dat komt allemaal door Adolf Hitler, de baas van Duitsland. Hitler wil de baas worden van heel Europa en daarom vallen de Duitsers ook Nederland binnen. Voor de Nederlanders betekent dit dat hun hele leven in een klap helemaal verandert.

13 in de Oorlog neemt je in 13 afleveringen mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en vertelt wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien. Kan jij het je voorstellen?

Wil je alle afleveringen op je gemak terugkijken?
De DVD-box van 13 in de Oorlog is nu alom verkrijgbaar!

Leraren handleiding
Speciaal voor op scholen is er ook een lerarenhandleiding ontwikkeld bij 13 in de Oorlog. Deze handleiding kunt u, met een leerlingenwerkboekje en een dvd met afleveringen 1-6, bestellen via www.schooltv.nl/webwinkel.

 

Afl 1, Een stad in brand

Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. De vader van Dirk (8 jaar Rotterdam) vecht bij de Grebbeberg.
In de eerste aflevering laat presentator Lisa Wade de lange en smalle loopgraven zien van waaruit de Nederlandse soldaten een hopeloze strijd leveren tegen de Duitse troepen.Er zijn veel te weinig kogels. En met hun vaak oude en versleten geweren en veel te weinig kogels kunnen ze niet op tegen de Duitse overmacht.

 

Aflevering 1: Een stad in brand

Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden.

Aflevering 2: Bezetting

Vanaf het begin van de Oorlog zijn de Duitsers de baas in Nederland. Lisa laat zien dat ook tijdens de oorlog het gewone leven doorgaat.

Aflevering 3: NSB

De vader van Corry is lid van de NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging. Een partij die juist blij was met de komst van de Duitsers.

Aflevering 4: Engeland

Pieter is 16 jaar en hij wil niet langer in Nederland blijven. Hij wil naar het vrije Engeland vluchten, met gevaar voor eigen leven.

Aflevering 5: Verraad en Verzet

Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden!

Aflevering 6: Joden

Lisa bezoekt het Anne Frank huis, waar acht Joodse onderduikers twee jaar lang ondergedoken hebben gezeten.

Aflevering 7: Gewapend verzet

Veel Nederlandse mannen duiken tijdens de oorlog onder om niet te hoeven werken voor de Duitsers, en zij gaan bij het verzet.

Aflevering 8: Vernietiging

Lisa bezoekt in Polen het grote vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar meer dan een miljoen joden werden vermoord.

Aflevering 9: Arnhem

Wanneer duizenden parachutisten landen bij Arnhem zal Nederland wel snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders…

Aflevering 10: Hongerwinter

In de Hongerwinter van 1944 is er een groot tekort aan voedsel in Nederland. Duizenden mensen, trekken erop uit om eten te zoeken.

Aflevering 11: Indië

In deze aflevering staat het voormalige Nederlands-Indië centraal. In de Tweede Wereldoorlog wordt Indië bezet door Japan.

Aflevering 12: Bevrijding

Als Nederland bevrijd wordt, viert het hele land feest. Kinderen rijden mee op tanks en krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten.

Aflevering 13: Na de oorlog

De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. De joodse David keert terug uit Auschwitz waar zijn familie vermoord is.