Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herman Tjeenk Willink informateur

26 jun 10

Vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink wordt de nieuwe informateur. Koningin Beatrix heeft hem gevraagd haar "op korte termijn te informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet."


Bekijk
hier de persconferentie

Los
Tjeenk Willink is lid van de PvdA, maar staat los van de dagelijkse politiek. Verwacht werd dat de koningin twee informateurs zou benoemen, een van de VVD en een van de PvdA. Dat was ook het advies van VVD-leider Rutte en PvdA-leider Cohen. Maar Tjeenk Willink is voorlopig de enige informateur. Hij gaat nadrukkelijk niet onderhandelen, dat staat niet in zijn opdracht. Het staatshoofd sprak gisteravond al urenlang met Tjeenk Willink, nadat ze de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks had geconsulteerd.

Breed middenkabinet
De eerste informateur Uri Rosenthal had konigin Beatrix na zijn verkenningsronde geadviseerd om informateurs van VVD- en PvdA-huize te benoemen. Hij acht een breed middenkabinet mogelijk, zo zei hij in een toelichting op zijn advies.

VVD en PVV
Rosenthal zei dat de conclusie "onmiskenbaar is" dat een kabinet met in ieder geval de VVD en de PVV niet mogelijk is. Die conclusie trok hij vorige week al en is daarna door betrokkenen alleen maar herbevestigd. De PVV reageert verontwaardigd. "Onvoorstelbaar en schandalig", laat PVV-leider Wilders weten. De PVV is de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders spreekt over een belediging van de PVV-kiezer.

Middenvarianten
Volgens Rosenthal moet er een kabinet "uit het brede midden" komen. Daarvoor komen de vijf partijen VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks in aanmerking. Die partijen hebben ook allemaal aangegeven regeringsverantwoordelijkheid te willen dragen en elkaar niet uit te sluiten. Binnen die vijf spreekt Rosenthal geen voorkeur uit. Volgens hem kunnen de middenvarianten: met drie partijen (VVD, PvdA, CDA), met vier partijen (VVD, PvdA, CDA en D66) of met vijf partijen (VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks). Ook paars-plus zou nog mogelijk zijn, aldus Rosenthal.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief