Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vanaf maandag onderhandelingen

5 aug 10

Ivo Opstelten is de nieuwe informateur. Hij denkt pakweg drie weken nodig te hebben voor de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA. Dit gebeurt in absolute mediastilte, vanaf maandag.


Stabiel
"Er is geen garantie voor succes. Maar het belooft een goed proces te worden", aldus Opstelten. PVV-leider Wilders praat ook mee over het regeerakkoord. In het regeerakkoord kunnen de VVD en het CDA onderwerpen opnemen waar de PVV het niet mee eens is. De PVV, zo is de afspraak, kan het minderheidskabinet echter niet op die punten in het regeerakkoord laten vallen.

Samenwerking
Een regeerakkoord en een gedoogakkoord moeten "de basis zijn voor een spoedige komst van een stabiel kabinet van VVD en CDA, dat met steun van de PVV tot een vruchtbare samenwerking in de Staten-Generaal moet komen." Zo is door de koningin gevraagd .

Overeenstemming
De onderhandelingen moeten aantonen of het daadwerkelijk mogelijk is overeenstemming te bereiken over maatregelen, die een bezuiniging van 18 miljard moeten opleveren. Tegelijk zal dat onderzoek moeten aantonen of en hoe overeenstemming is te bereiken over het door de drie fractievoorzitters beoogde gedoogakkoord, waarin afspraken zouden moeten staan over onderwerpen als immigratie, integratie en asiel, veiligheid en betere ouderenzorg.

Verzoek
VVD, PVV en CDA wilden dat Ivo Opstelten de onderhandelingen zou gaan leiden over het beoogde minderheidskabinet. Oud-informateur Ruud Lubbers heeft vervolgens dat verzoek van de leiders van de drie partijen overgenomen in zijn eindverslag aan koningin Beatrix.

Secondant
De fractievoorzitters zullen bij hun onderhandelingen ieder één secondant meenemen. Rutte neemt Edith Schippers mee, vice-fractievoorzitter van de VVD. Verhagen denkt aan Ab Klink, demissionair minister van Volksgezondheid. En Wilders heeft gekozen voor Barry Madlener, die de Europese fractie leidt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief