Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mexicaanse griep 'een CNN-hype'

29 apr 09 - Door Jan Eikelboom en Petra Greeven

Kijk of luister naar: Mexicaanse griep 'een CNN-hype'

Nog lang niet alle deskundigen zijn het eens over de aanpak van het Mexicaanse griepvirus: het dragen van mondkapjes, een negatief reisadvies, handen wassen, afstand houden. Wat werkt en wat is nuttig en wat niet?

Egypte
Egypte gaat alle varkens in het land slachten uit vrees voor de Mexicaanse griep. De minister van Volksgezondheid heeft daartoe opdracht gegeven, meldde het Egyptische staatspersbureau Mena woensdag. Egypte telt 300.000 tot 400.000 varkens, die door de christelijke minderheid worden gehouden. De moslimmeerderheid in het land beschouwt varkens als onreine beesten.

Mexico
De organisatie van de A1GP heeft de laatste race van het seizoen, die op 24 mei in Mexico-Stad zou plaatsvinden, afgelast wegens de uitbraak van de Mexicaanse griep.

Holland America Line
Cruiseschepen van de Holland America Line (HAL) varen vanwege de Mexicaanse griep de komende weken niet naar Mexico. Dat heeft de in de Verenigde Staten gevestigde rederij dinsdag laten weten.

Cuba en Argentinië
Argentinië en Cuba hebben alle vluchten met Mexico voorlopig geschrapt, vanwege de dodelijke uitbraak van het griepvirus in het Mexico. Argentinië weert alle inkomende vluchten uit Mexico. De ban gaat onmiddellijk in en blijft zeker tot maandag van kracht, maakte kabinetschef Sergio Massa bekend. Cuba staat de komende 48 uur geen vluchten van en naar Mexico toe.

Warmtedetector
China, Indonesië, Libanon, Rusland, Thailand en Oekraïne hebben de import van varkens al verboden uit angst voor verspreiding van de varkensgriep. Een aantal landen in Azië, Latijns-Amerika en Europa is op vliegvelden begonnen met het screenen van passagiers. Met warmtedetectoren wordt gezocht naar griepsymptomen.

Hype?
Wijzen al deze maatregelen op een pandemie in ontwikkeling, of is er sprake van een van een hype?

Huub Schellekens, hoogleraar innovatie en medische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht, stelt vandaag in het FD: 'Die reisbeperkingen maken niets uit. Dat virus heeft zich allang over de wereld verspreid. Dit is een CNN-infectie, niet de big boy die vijftig tot honderd miljoen slachtoffers gaat eisen.'

Huub Schellekens reageert in de studio.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief