Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland uit de dip

13 nov 09

Kijk of luister naar: Nederland uit de dip

Nederland is uit de recessie. De economie groeide vorig kwartaal voor het eerst weer, na een jaar van krimp. "De export trekt Nederland uit de recessie," aldus Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS. "Maar we zijn er nog niet, we lopen op één been richting herstel. De groei van 0,4 procent is nog heel bescheiden in vergelijking met de krimp in de kwartalen daarvoor."


Op de knip
Met dank dus aan het buitenland, want Nederlanders houden nog altijd de hand op de knip. Huishoudens gaven 2,6 procent minder uit dan in 2008, dat is ongeveer eenzelfde daling als in het eerste half jaar. Maar de export en de industrie profiteerden van het wereldwijde economische herstel.

Europa
Nederland volgde daarmee de Europese trend. Ook in Duitsland en Italië gaat het steeds beter. De Italiaanse economie realiseerde in het derde kwartaal een groei van 0,6 procent, na een periode van vijf kwartalen op rij van krimp. De economieën van Duitsland en Frankrijk waren al in het tweede kwartaal licht gegroeid en lieten in het derde kwartaal verder herstel zien. De Duitse economie, de grootste van Europa, groeide met 0,7 procent ten opzichte van de voorgaande periode en de Franse economie groeide met 0,3 procent.

Wat betekent het herstel voor Nederlandse bedrijven? NOVA bezoekt er een paar die eerder door NOVA werden bezocht in het hart van de crisis (zie kolom rechts op deze pagina). In de studio reageert Aart-Jan de Geus, oud-minister van Sociale Zaken en nu plaatsvervangend secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief