Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende over de toekomst van de economie

26 jun 10

Kijk of luister naar: Balkenende over de toekomst van de economie

Demissionair premier Jan Peter Balkenende is vanavond bij het werkdiner van wereldleiders aan de vooravond van de G20-top in het Canadese Toronto. Daar praten de leiders van de twintig belangrijkste economieën over het herstel van de wereldeconomie en de financiële sector.


Vierde keer
Nederland is geen lid van de G20 maar schuift nu wel voor de vierde keer op rij aan. Balkenende is in Toronto samen met demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën). In de straten van Toronto betoogden zo'n tweeduizend mensen met veel lawaai tegen de top. De Canadese autoriteiten hebben meer dan 20.000 agenten op de been gebracht om de G20 te beveiligen. De betogers eisen het einde van de G20 en het imperialisme.

Overhaaste stappen
De vraag is of de wereldleiders het eens kunnen worden over een gezamenlijke aanpak van de crisis, of dat ze hun eigen weg gaan. Europa wil de economie gezond maken door forse overheidsbezuinigingen, terwijl de VS bang zijn dat bezuinigingen het voorzichtige economische herstel schade toe brengen. President Obama waarschuwde vorige week al tegen overhaaste stappen.

Strengere regels
In de Canadese stad moeten nieuwe afspraken worden gemaakt om de wereldeconomie weer op gang te brengen. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet de G20 zich vooral richten op strengere regels voor de financiële sector om een nieuwe crisis te voorkomen.

NOVA spreekt met Jan Peter Balkenende.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief