Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer een week formeren

16 jul 10

Kijk of luister naar: Weer een week formeren

De fractievoorzitters en informateurs lieten deze week weinig los over de formatiebesprekingen tussen VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Het nieuws kwam vooral van de partijprominenten.


Vrijblijvendheid voorbij
Afgelopen maandag doorbraken de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage even de radiostilte die de onderhandelende partijen zichzelf hebben opgelegd. De informateurs spraken over een "plezierige sfeer" en een "opmerkelijk goede onderlinge verstandhouding". De "vrijblijvendheid" zou "ver voorbij zijn". Eerder werd er al gesproken over een mogelijk kernkabinet met acht tot tien ministers. Dit weekeinde wordt er niet onderhandeld. De eerst volgende bijeenkomst is maandag.

Vleugellam
Voormalig PvdA-minister Guusje ter Horst waarschuwt in een interview met de Volkskrant voor een vleugellam kabinet als plannen om de Tweede Kamer meer macht te geven doorgang vinden. De Paars-plus onderhandelaars stellen juist voor om de Kamer te versterken. Ter Horst vindt de Tweede Kamer niet te zwak maar ziet juist een probleem in het gebrek aan dualisme. De controle van de regering door de Kamer is "een fabel" volgens de oud-minister.

Kiezersbedrog
Oud-premier Wim Kok zegt deze week in een interview met het weekblad Vrij Nederland dat de coalitie over rechts serieuzer onderzocht had moeten worden. Oud-PvdA-minister Ed van Thijn doet er een schepje bovenop en noemt in een interview met Elsevier een paars-pluskabinet kiezersbedrog. "Den Haag bouwt nu aan een Paars-plus-coalitie en dat begrijpt het publiek totaal niet. VVD-stemmers hebben reden zich bedrogen te voelen", aldus Van Thijn in het weekblad.

In NOVA vanavond een overzicht van weer een week formeren met Kustaw Bessems van dagblad de Pers en Paul Jansen van de Telegraaf.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief