Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer debatteert over minderheidskabinet

4 aug 10

Kijk of luister naar: Kamer debatteert over minderheidskabinet

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het onderzoek naar een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. D66-leider Alexander Pechtold heeft met steun van de PvdA, SP en GroenLinks het debat aangevraagd.


Opdracht
Volgens Pechtold vallen de onderhandelingen over een minderheidskabinet buiten de opdracht van de informateur, omdat hij moest zoeken naar mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie.

Vroeg
VVD-leider Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en CDA-leider Maxime Verhagen spelen in het debat geen actieve rol. Ze vinden het nog te vroeg, omdat ze nog aan de onderhandelingen moeten beginnen.

Inschattingsfout
D66-fractieleider Alexander Pechtold haalde fors uit naar oud-informateur Lubbers. Hij vindt dat de oud-CDA-premier "een grove inschattingsfout heeft gemaakt." Volgens Pechtold heeft hij het proces uit zijn handen laten vallen. Volgens Pechtold had Lubbers zijn opdracht moeten teruggeven of terug naar de koningin moeten gaan voor een nieuw mandaat.

Slechts denkbare variant
GroenLinks-leider Femke Halsema vindt een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV "de slechtst denkbare variant", ook voor de betrokken partijen. Halsema verwijt VVD-leider Mark Rutte een kabinet te willen met "een vuilspuiende PVV naast u en polarisatie in het parlement", terwijl er alternatieven zijn.

Schonehandenredenering
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen verwijt CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen het één te zeggen, maar het andere te doen. Cohen stelt dat het CDA de afgelopen weken een "bizarre schonehandenredenering" heeft gehanteerd. "Als je zulke grote politieke en rechtstatelijke bezwaren hebt dat je niet met ministers van de PVV in één kabinet wilt zitten, maar je laat je politiek wel in stand houden als kabinet door dezelfde partij, dan zeg je het één, maar je doet iets anders.

Keus
Ruud Lubbers betreurt het dat hij niet naar andere meerderheidsvarianten kon kijken. Maar veel keus had hij niet: "Ik betreur het dat ik niet breed kon vergelijken, maar ik had het nog slechter gevonden als ik het onderzoek had teruggegeven. Dan had iedereen toch opnieuw gepleit voor een onderzoek naar een rechts kabinet. Dat is een repetitie die ik de majesteit niet aan wilde doen."

Vanuit Den Haag een verslag van het Kamerdebat door politiek verslaggever Ferry Mingelen. In de studio commentaar van GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief