Batenburg

De voorouder van Babette werd geboren en was werkzaam op het grootste kasteel van Gelderland in de achttiende eeuw: Batenburg.

Een landschrijver ''volgt in rang na den Schout. Hy zit in de Regtbanken van het Land en hout aantekening van de Vonnissen, Besluiten, en ’t gene ‘er verder voorvalt’. Een belangrijke ambtenaar dus, rechterhand van de schout, en met juridische taken en verantwoordelijkheden.

In het geval van Willem kwam daar, als landschrijver voor slot Batenburg nog iets extra’s bij, namelijk tolheffing. Batenburg ligt namelijk in het Land van Maas en Waal, handelaren moesten vaak door de landerijen van Slot Batenburg.

BATENBURG
Van slot Batenburg is weinig meer over. Maar we weten wel vrij nauwkeurig hoe het eruit heeft geizen. Waarschijnlijk is het rond 1250 gebouwd. Het kasteel behoorde tot de belangrijkste kastelen van Gelderland. De Heren van Batenburg kwamen reeds voor in de elfde eeuw, maar de geschiedenis van Kasteel Batenburg gaat terug tot het midden van de twaalfde eeuw.

Op een motte (kunstmatige heuvel) werd een vierkante tufsteentoren opgetrokken. Omstreeks 1350 werd hieromheen een ronde bakstenen verdedigingsmuur aangelegd met een doorsnede van 54 meter. Deze werd rond 1500, in het begin van de Tachtigjarige Oorlog,  verwoest en na 1540 herbouwd en voorzien van banden van lichte mergelsteen.

Gedurende de tweede helft van de zestiende eeuw werden er drie uitspringende halfronde torens en een poortgebouw aan deze ringmuur toegevoegd. Vervolgens verrezen er rond 1600 woonvertrekken op het zuidelijk gedeelte van het binnenterrein, in 1686 gevolgd door een grote vleugel aan de westzijde.

Een brand in 1794 na bezetting door de Franse troepen maakte van Batenburg een ruïne. Binnen de bestaande gracht liggen nu nog de resten van het kasteel: een ronde muur, drie torens en een poortgebouw. In de negentiende eeuw zijn deze restanten steeds verder in verval geraakt. Bovendien fungeerde de ruïne als steengroeve voor de omwonenden.

De kasteelruïne werd in 1953 door het Nederlands Beheersinstituut voor het symbolische bedrag van 1 gulden aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen overgedragen. De stichting heeft in 1970 enkele beschermende maatregelen getroffen, die op de lange duur ontoereikend waren om verder verval tegen te gaan.

Meer info:

- Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, www.mooigelderland.nl
- Mooi Gelderland Handboek Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen
- Bierens de Haan, J.C. en J.R. Jas, (2000) Geldersche Kasteelen. Tot defensie en eene plaissante wooninge; Waanders.
- Heiningen, H. van, (1987) Batenburg. Eeuwenlange twistappel ; de Kleijn bv, Wijchen

gangstermode

1967 - Premičre van de gangsterfilm Bonny and Clyde. De kleding uit de film wordt overal geďmiteerd.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Prehistorie
Prehistorie
Tot 57 v. Chr.
Met prehistorie verwijst men naar een tijdperk waarover geen geschreven bronnen bekend zijn...