Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisis in CDA escaleert

31 aug 10

Kijk of luister naar: Crisis in CDA escaleert

De spanning stijgt in de CDA-fractiekamer in Den Haag. Op het spel staan de coalitie-onderhandelingen tussen het CDA, de VVD en de PVV. Wie wint het titanengevecht?


De CDA-onderhandelaars Maxime Verhagen en Ab Klink staan lijnrecht tegenover elkaar. Verhagen zou willen dooronderhandelen en Klink zou willen stoppen als onderhandelaar.

Gonzen
Al sinds vanmiddag half vijf is de fractie van het CDA bijeen. Nadat vanmorgen de onderhandelingen over een rechtse minderheidscoalitie gestopt en uitgesteld waren tot morgenochtend, begon het te gonzen rond het CDA.

Brief

De dag leek nog wel zo rustig te beginnen. Totdat er bij het CDA een brief werd bezorgd van Jan Schinkelshoek. De nummer 27 op de Kamerlijst en lid van de reservebank van de CDA-fractie stapt uit de politiek. In zijn brief laat Schinkelshoek weten dat hij "ongelukkig" is "met de besprekingen over een coalitie die gedoogd wordt door een partij als de PVV, een coalitie die ik heilloos acht voor zowel het land als de partij". Schinkelshoek zat sinds 2006 in de Tweede Kamer voor het CDA. Hij maakte onder andere deel uit van de commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de kredietcrisis.

Verhagen
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zegt dat hij het afscheid van Schinkelshoek "ten zeerste" betreurt. Maar "het staat ieder vrij om een andere afweging te maken", aldus Verhagen.

In NOVA vanavond het laatste nieuws uit Den Haag van politiek-verslaggever Ferry Mingelen. En vanuit Hilversum reageert CDA-senator Hans Hillen over de splitsing in zijn partij.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief