Diepenbrock week bij NTR Radio en TV, Cultura24 en het Concerthuis

14-02-2012

Nederlandse componist en schrijver Alphons Diepenbrock werd 150 jaar geleden geboren. Cultura24, hét digitale themakanaal voor verdieping in kunst en cultuur zendt vanaf zaterdag 18 februari een week lang programma’s uit over zijn werk en dat van zijn kunstzinnige tijdgenoten. Ook in Viertakt Podium op Radio4 , NTR Podium, de NTR ZaterdagMatinee en het Concerthuis ruimschoots aandacht deze week voor Alphons  Diepenbrock.



 

 

Zaterdag 18 februari 20.00 uur: Titaantjes (Cultura24)
Televisiespel in twee delen van Hugo Heinen over zes bevriende jonge kunstenaars die onvrede hebben met de maatschappij en dit op hun manier uiten, gebaseerd op "De Titaantjes" en "De Uitvreter" van Nescio (J.H.F. Gröhnloh).

Zondag 19 februari 13.00 uur NED 2 NTR Podium: Voorbereiding Misa in die Festo
Een reportage achter de schermen bij de voorbereidingen van Alphons Diepenbrocks Missa in die Festo van de NTR ZaterdagMatinee van 25 februari a.s. In het begin van de twintigste eeuw was Alphons Diepenbrock Nederlands belangrijkste componist. Presentator Christiaan Kuyvenhoven onderzoekt de wereld achter de noten van Diepenbrocks Missa in die Festo. Hij bezoekt de eerste repetities van het stuk in het Muziekcentrum van de Omroep en ontmoet de man die zich op Facebook voordoet als de ware Alphons Diepenbrock.

Zondag 19 februari 20.00 uur: Missa in die Festo – Diepenbrock (Cultura24)
Concert vanuit de St. Jan te Den Bosch, mmv het Brabants Orkest olv André Vandernoot, het Groot Omroepkoor en het Slowaaks Philharmonisch Koor Bratislava. Solisten: Teresa Camill, sopraan; Ans van Dam, alt; Gordon Greer, tenor; Henk Smit, bas. Uitgevoerd wordt de "Missa in die Festo" van Alphons Diepenbrock, voltooid door Hendrik Andriessen.

Maandag 20 februari, 20.00 uur: Katholieken in de 20e eeuw (Cultura24)
Documentaire-serie, gepresenteerd door Maartje van Weegen, over de geschiedenis van het katholicisme in Nederland in de 20e eeuw adhv interviews met tijdgenoten en archiefmateriaal.
Deze aflevering: kerkelijke kunst.

Maandag 20 februari, 20.23 uur: Literatuurgeschiedenis van de 19e eeuw (Cultura24)
Deze aflevering: de Tachtigers. De Tachtigers ontmoetten elkaar vnl. in Amsterdamse cafés. Aandacht voor de vraag of het voor deze schrijvers voldeed om toevlucht te zoeken in de woordkunst. Met de opkomst van de arbeidersbeweging en de eerste feministes worden diverse Tachtigers sociale activisten. Interview over de Tachtigers met schrijfster Elsbeth Etty.
Maandag 20 februari 20.37 Visuele kunsten: De Beurs van Berlage (Cultura24)
Documentaire over de Beurs van Berlage te Amsterdam, hét voorbeeld van het eind 19e eeuwse kunstideaal van de "Geïntegreerde Bouwkunst".
Maandag 20 februari 22.00 uur: P.J.H. CUYPERS, AERTSBOUHEER 1827-1921 (Cultura24)
Documentaire van Jeroen Visser over P.J.H. Cuypers, architect van vele neogotische kerken in Nederland en van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam.

Maandag 21 februari, 22.51 uur: Een eeuw Rijksmuseum (Cultura24)
Reportage ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Rijksmuseumgebouw (architect: P.J.H.Cuypers), met oude documenten, foto's en bouwtekeningen van voor, tijdens en na de bouw en een impressie van de feestelijke bijeenkomst met oa koningin Beatrix en de aanbieding van een schilderij van Rembrandt door G.A.Wagner aan museumdirecteur hr.Levie.
Korte optredens van: Raphael kwartet 17" en Gronings Pluche Salonorkest 14"

Maandag 20 februari, 23.01 uur: Missa in die Festo – Diepenbrock ( Cultura24)
Concert vanuit de St. Jan te Den Bosch, mmv het Brabants Orkest olv André Vandernoot, het Groot Omroepkoor en het Slowaaks Philharmonisch Koor Bratislava. Solisten: Teresa Camill, sopraan; Ans van Dam, alt; Gordon Greer, tenor; Henk Smit, bas. Uitgevoerd wordt de "Missa in die Festo" van Alphons Diepenbrock, voltooid door Hendrik Andriessen.

Dinsdag 21 februari, 20.00 uur: Een andere manier van zien (Cultura24)
Documentaire tgv het feit dat 100 jaar geleden "De Nieuwe Gids", het literaire tijdschrift van de Tachtigers, voor het eerst verscheen.

Dinsdag 21 februari, 21.41 uur: Berlage, Bouwmeester (Cultura24)
Een filmportret door Jeroen Visser. De idealistische architect dankte zijn wereldwijde beroemdheid aan kapitalistische monumenten als de Beurs, de kantoren van de Nederlanden van 1845 en de Londense vestiging van een Rotterdamse scheepsmagnaat.

Dinsdag 21 februari, 22.42 uur: Documentaire van Ireen van Ditshuyzen over het Hollandse kunstenaarsgeslacht Andriessen. (Cultura24)
Interviews en opnames gemaakt tijdens het familiefeest tgv de honderdste geboortedag van Hendrik Andriessen, componist en organist, tot wiens familie tal van kunstzinnige of anderszins begaafde personen behoren.

Woensdag 22 februari, 20.00 uur: Mei, een nieuwe lente (Cultura24)
Ivo de Wijs vertelt over het leven van Herman Gorter en diens gedicht "Mei" en praat met div. mensen over de poëzie van Gorter. Tussendoor worden enkele fragmenten voorgelezen.

Woensdag 22 februari, 22.00 uur: Het Zeeuwse licht (Cultura24)
Documentaire over kunstenaars, die aan het begin van deze eeuw in Domburg op Walcheren verbleven, zoals de schilders Jan Toorop en zijn dochter Charley, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, Mies Elout en de schrijver Arthur van Schendel.

Woensdag 22 februari, 23.00 uur: Uur van de Wolf: Zonder weerklank - Matthijs Vermeulen (Cultura24)
Documentaire over Matthijs Vermeulen. Zonder Weerklank levert vooral in de bijdragen van enkele van zijn kinderen een vaak intiem portret. Ook zijn er beelden van het manuscript van een briefje wat hij schreef na het overlijden van zijn eerste echtgenote Anny van Hengst. Hij schreef de letters d in het woord dood als noten. "Als mijn werken tijdig waren opgevoerd, had de evolutie der muziek, die overal sinds ruim 40 jaar stagneert, haar normale ontwikkeling kunnen voortzetten". Deze tekst schreef de componist, criticus en essayist Matthijs Vermeulen (1888-1967) vanaf zijn ziekbed, enkele maanden voor zijn dood.

Donderdag 23 februari, 20.00 uur: Signalement: Nescio (Cultura24)
Een portret van de schrijver Nescio, pseudoniem voor J.H.F. Grönloh. Aan dit programma werkten mee Remco Campert, Gerard Reve, Bernlef en mevrouw M.J. Boas-Grönloh, dochter van de schrijver. Nescio heeft zeer weinig geschreven, maar wat hij geschreven heeft is onverwoestbaar gebleken. In het programma uit 1964, 3 jaar na de dood van de schrijver, wordt het allerlaatste verhaal van Nescio integraal voorgelezen; de volgeschreven blaadjes worden getoond.

Donderdag 23 februari, 22.00 uur: Close-up (Cultura24)
Panorama Mesdag: geschiedenis en restauratie van een schilderij zonder grenzen.
Serie reportages en documentaires, ingeleid door Tineke de Groot. In deze aflevering een documentaire over de geschiedenis en restauratie van het Panorama Mesdag, een geschilderd panorama van Scheveningen door Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), en het leven van deze schilder. Het kunstwerk zal morgen door koningin Beatrix opnieuw onthuld worden.

Donderdag 23 februari, 23.00 uur: Vrije Geluiden: item over Mahler (Cultura24)
Wekelijkse serie muziekprogramma's.met muziekoptredens en gesprekken met musici. Presentatie: Melchior Huurdeman.
In deze aflevering vertelt dirigent Ivan Fischer over de componist Gustav Mahler

Donderdag 23 februari, 23.16 uur: NPS Klassiek: 4 Lieder des Knaben Wunderhorn van Mahler (Cultura24)
In de legendarische serie Eurovisie Kerstconcerten dirigeerde Bernard Haitink het Concertgebouworkest in werken van Gustav Mahler. Bariton Tom Krause zingt vier liederen uit “Des Knaben Wunderhorn”, uitgezonden tijdens het Eurovisie Kerstconcert 1981. De gedichten uit de bundel Des Knaben Wunderhorn zijn verzameld door Achim von Arnim en Clemens Brentano en behoren tot de Duitse volkspoëzie.

Vrijdag 24 februari, 20.00 uur: Markant: Hendrik Andriessen (Cultura24)
Serie portretten van markante persoonlijkheden aan de hand van archiefmateriaal, foto's en gesprekken. In deze aflevering Hendrik Andriessen, componist van kerkmuziek en organist.

Vrijdag 24 februari 22.04 uur: De Haagse School (Cultura24)
Documentaire van Jan Wouter van Reijen over de Haagse School, een groep landschapschilders werkzaam in Den Haag tijdens de tweede helft van de 19e eeuw.

Vrijdag 24 februari 22.48 uur: Schitterende collecties (Cultura24)
Portret van de kunstverzamelaars Andries van Wezel, Willem Wolff Beffie en Salomon Slijper in de 19e en 20e eeuw. Alle drie zijn ze afkomstig uit de zich emanciperende Amsterdamse Joodse bourgeoisie in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Vrijdag 24 februari 23:21 uur: Pianokwintet van Cesar Franck
"Pianokwintet in f klein" van César Franck, uitgevoerd door Anima Eterna (met oa Jos van Immerseel, piano; Claire Chevalier, piano).

Vrijdag 24 februari 23.21 uur: Pianokwintet in f klein - C. Franck (Cultura24)
"Pianokwintet in f klein" van César Franck,uitgevoerd door Anima Eterna (met oa Jos van Immerseel en Claire Chevalier, piano).

Zaterdag 25 febuari, 14.15 uur: ZaterdagMatinee LIVE - Missa in die Festo van Diepenbrock (Radio4, Cultura24)
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepmannenkoor olv Celso Antunes (dirigent Diepenbrock) en Serge Baudo (dirigent Franck).
Solisten: tenor Denis Yilmaz en orgel: Leo van Doeselaar