NTR Podium

22-05-2011  NED2  (klassiek)

Met deze week: een kort portret van de jonge Nederlandse mezzosopraan Karin Strobos die onverwacht de rol van Octavian uit der Rosenkavalier mag zingen bij de Nederlandse opera o.l.v. dirigent Simon Rattle, daarna de documentaire ‘Eindeloos streven naar perfectie’ over het Groot Omroepkoor, en een film over de Nederlandse dirigent Lucas Vis gemaakt door regisseur Paul Cohen.

Mezzosopraan Karin Strobos
Het is een droomscenario: mezzosopraan Karin Strobos begon als understudy bij De Nederlandse Opera. Maar door ziekte van de hoofdrolzangeres mocht zij deze maand onverwacht de premiere zingen in de belangrijke rol van Octavian uit Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Het werd haar debuut bij De Nederlandse Opera.
De beroemde zangeres Magdalena Kožená trok zich terug vanwege ziekte dus komt een droom voor understudy Karin Strobos uit. Zij maakt met deze invalbeurt haar debuut bij de Nederlandse opera. NTR Podium volgt haar tijdens de repetities met regisseur Brigitte Fassbinder en dirigent Simon Rattle.

Het Groot Omroepkoor: Eindeloos streven naar perfectie
Het Groot Omroepkoor (GOK) werd in 1945 in Hilversum opgericht. Al jaren is het niveau van het koor erg hoog. Kwalitatitief hoort het tot de best ensembles in de wereld. Maar, hoe handhaaf je die kwaliteit? Koorlid Palle Fuhr Jørgensen noemt het een eindeloos streven naar perfectie.
In deze aflevering van NTR Podium gaat het over dit streven, met o.a. interviews met chef-dirigent Celso Antunes en manager Monica Damen.
De camera volgt de luistercommissie van het koor die oordeelt over de kwalitieit van concerten en cd- opnamen en gaat mee met koorleden die aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een work-shop auditie doen geven.
In diverse scènes worden leden van het Koor gevolgd bij hun inspanningen om dagelijks op hoog niveau te kunnen zingen. Centraal in deze aflevering staat de IJslandse zanger Eyjólfur Eyjólfsson. Hij is een jaar op proef bij het GOK, wordt door twee collega’s begeleid en doet auditie voor een vaste baan. De ontwikkeling van het koor wordt getoond aan de hand van oude en recente opnamen van de Tweede Symfonie van Gustav Mahler.
Regie: Jan Kelder
Herhaling van 27/2/2011

Dirigent Lucas Vis en de zwaartekracht
Zwaartekracht is het sleutelwoord in het dirigeerwerk van Lucas Vis, één van de meest begaafde dirigenten in Nederland. De natuurlijke werking van zwaartekracht, die iedereen intuïtief aanvoelt, is een richtsnoer voor de dirigent in zijn idee over de uitvoering van de muziek. Het vallen, het stuiteren, het slingeren en het neerkomen helpen de musici om de beweging in de muziek te herkennen.
Lucas Vis dirigeert al meer dan veertig jaar. In zijn landhuis te Olland, ver weg van het orkest, speelt hij met zwaartekracht.
Regie: Paul Cohen en Martijn van Haalen

 

Een portret van de jonge Nederlandse mezzosopraan Karin Strobos die onverwacht de rol van Octavian uit Der Rosenkavalier mag zingen bij de Nederlandse opera o.l.v. dirigent Simon Rattle. Daarna de documentaire Eindeloos streven naar perfectie over het Groot Omroepkoor, en een film over de Nederlandse dirigent Lucas Vis gemaakt door regisseur Paul Cohen.