NTR Podium: Polyphony Engelse Koorcultuur

04-11-2012  NED2  


Polyphony: Engelse koorcultuur
Een documentaire over de koorcultuur van Engeland. Is de koortraditie sterk genoeg om opgewassen te zijn tegen de Idolscultuur? En een documentaire over cellist Anner Bijlsma en zijn grote voorliefde voor de componist Luigi Boccherini. -Polyphony: Engelse koorcultuur. Als het om koortraditie gaat, staat Engeland met stip op één. Maar hoe komt dat? Wat is de basis van deze traditie en hoe wordt deze levend gehouden? En in hoeverre is de hogere zangkunst nog opgewassen tegen de opkomst van de Idols- en X-factorcultuur? Stephen Layton is het levende bewijs dat koorknaapjes niet allemaal uit de upper class komen, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt. Hij is opgegroeid in Derby, vergelijkbaar met het Winschoten of Venray van Nederland. Vierentwintig jaar geleden richtte hij het koor Polyphony op. Een koor dat nu tot de top vijf van de beste koren ter wereld behoort. De documentaire volgt Layton, toont een ochtendrepetitie van een boys choir en probeert een antwoord te geven op bovenstaande vragen.

Op zaterdag 10 november 2012 geeft Polyphony een concert in de NTR Zaterdagmatinee van het Concertgebouw met werken van o.a. Arvo Pärt en Britten.

Het geheim van Boccherini
Zoveel waardering als Luigi Boccherini in zijn eigen tijd kreeg voor zijn muziek, krijgt hij tegenwoordig niet meer. Men zegt dat het komt doordat er in zijn muziek een geheim schuilt dat slechts enkele mensen kennen. Anner Bijlsma staat bekend als een van de weinig muzikanten die dit geheim schijnt te kennen. Het is zijn droom om het verlaten Palacio de la Mosquera van don Luis de Borbón te bezoeken. Hier woonde Boccherini en componeerde zijn belangrijkste werken. We zien Bijlsma op zijn reis naar deze plek, waar hij het geheim probeert over te dragen aan een kwintet.


 

Programma over klassieke muziek, dans en opera. Afl.: Polyphony koorcultuur. Een documentaire over de koorcultuur van Engeland. Is de koortraditie sterk genoeg om opgewassen te zijn tegen de Idolscultuur? En een documentaire over cellist Anner Bijlsma en zijn grote voorliefde voor de componist Luigi Boccherini. -Polyphony: Engelse koorcultuur. Als het om koortraditie gaat, staat Engeland met stip op één. Maar hoe komt dat? Wat is de basis van deze traditie en hoe wordt deze levend gehouden? En in hoeverre is de hogere zangkunst nog opgewassen tegen de opkomst van de Idols- en X-factorcultuur? Stephen Layton is het levende bewijs dat koorknaapjes niet allemaal uit de upper class komen, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt. Hij is opgegroeid in Derby, vergelijkbaar met het Winschoten of Venray van Nederland. Vierentwintig jaar geleden richtte hij het koor Polyphony op. Een koor dat nu tot de top vijf van de beste koren ter wereld behoort. De documentaire volgt Layton, toont een ochtendrepetitie van een boys choir en probeert een antwoord te geven op bovenstaande vragen. -Anner Bijlsma en Boccherini. Zoveel waardering als Luigi Boccherini in zijn eigen tijd kreeg voor zijn muziek, krijgt hij tegenwoordig niet meer. Men zegt dat het komt doordat in zijn muziek een geheim schuilt dat slechts enkele mensen kennen. Anner Bijlsma staat bekend als een van de weinige muzikanten die dit geheim schijnt te kennen. Het is zijn droom om het verlaten Palacio de la Mosquera van don Luis de Borbón te bezoeken. Hier woonde Boccherini en componeerde zijn belangrijkste werken. We zien Bijlsma op zijn reis naar deze plek, waar hij het geheim probeert over te dragen aan een kwintet.