Ludiek, sensueel en dynamisch

De jaren zestig vormen een periode van grote veranderingen op maatschappelijk, politiek en cultureel gebied. Het boekje LSD is een handige wegwijzer in deze woelige periode.

In 1965 introduceerde de Engelse ontwerpster Mary Quant (geboren 1934) de minirok.

'Ludiek', 'sensueel' en 'dynamisch' zijn woorden die de jaren zestig in Nederland typeren. Net als: 'baas in eigen buik', 'aksie', 'happening', 'hip', 'LSD', 'provo', 'krities', en 'flower power'.

Het is een tijd waarin alles kan en mag. Of in ieder geval een tijd waarin de jeugd claimt alles te mogen en te kunnen, zelfs met blote borsten op tv ! De haren lang, de rokken kort en met een schuin oog kijkend naar 'het establishment'. De volgzaamheid van de decennia daarvoor is verdwenen. De kunst en vormgeving reageren hier onmiddelijk op. In huis maakt men kennis met de zitzak en opblaasmeubelen, op straat met de witkar. Het boek Ludiek Sensueel en Dynamisch beoogt door een thematische aanpak een zo breed mogelijk beeld van deze caleidoscopische tijd neer te zetten.

Ludiek Sensueel en DynamischThema's zoals onder meer Flower Power Jeugdcultuur, Muziek (Jefferson Airplane, the Rolling Stones, Pink Floyd en de Golden Earring), Nostalgie, Seksuele Revolutie (baas in eigen buik, De Pil, tijdschriften als de Lach en Playboy, Phil Bloom; de eerste naakte vrouw op televisie). Beeldende Kunst (Wim T. Schippers, Ferdi Tajiri, Aat Veldhoen en Jan van Munster), Mode, Interieurvormgeving (Gispen, Artifort, Andre Cordemeijer, Jaap en Maarten d'Olieveira), Design en Spage Age, Vervoer en Reclame komen uitgebreid aan de orde. 'Aksie ' en 'happening ' komen onder meer aan bod door de foto's van 'hoffotograaf van Provo' Cor Jaring die de sixties typeren.

Ludiek Sensueel en Dynamisch
onder redaktie van Andre Koch
(20 x 20 cm), 228 bladzijden
talloze afbeeldingen in kleur en zwart/wit,
paperback ISBN 90 5594 264 2
Prijs euro 19,90
Bestellen

medicijnenstudie

1375 - In het gedicht Van den Vos Reynaerde komt een arts voor die vier jaar medicijnen heeft gestudeerd in het Franse Montpellier: ĎAlle die tekenen van urinen kende hi so wel als sijn hant, ende alle crude die men vantí.

Ondertussen in de...

Eerste Wereldoorlog
Eerste Wereldoorlog
1914-1918
Hoewel de Eerste Wereldoorlog aan Nederland voorbij gaat, worden veel goederen schaars...