De pruikentijd

Pruiken werden steeds hoger, groter en ingewikkelder.

Onder invloed van de trends aan het Franse hof, werd het in Nederland in de achttiende eeuw mode om een pruik te dragen. De pruik werd zelfs een statussymbool: hoe duurder de pruik hoe aanzienlijker de drager.

Geleidelijk aan werden de pruiken steeds groter, hoger en ingewikkelder. Complete zeeslagen, amuletten, portretjes en andere attributen werden in de pruiken verwerkt. Vooral in Frankrijk was heel het heel deftig om je met een zo ingewikkeld mogelijke pruik in het uitgaansleven te begeven.

De pruik werd gemaakt door een pruikenmaker. De kapper zorgde daarna voor het onderhoud; het was dan ook in deze periode dat het kappersberoep opkwam. Hij kwam dagelijks bij de rijke regenten langs om de pruik te zetten, te krullen en te poederen. De pruiken werden bepoederd met meel en bij elkaar gehouden met vet.

Aan het einde van de achttiende eeuw raakten de overdreven pruiken langzaam uit de mode. Het modebeeld werd vanaf toen soberder.
    
 
Meer info:
Darly, Matthew, en Mary (1999), High heads; spotprenten over haarmode in de 18e eeuw, Rijksmuseum Twente, Enschede.
Michel, H. (1994) Uiterlijk schoon: Haardracht en opsmuk door de eeuwen heen, 1994.

Trippenhuis in Amsterdam

1662 - Philips Vingboons (1606-1678) bouwt het Trippenhuis in Amsterdam. De familie Trip is haar zakenimperium begonnen in de wapenhandel. De schoorstenen van dit huis worden daarom uitgevoerd in de vorm van kanonslopen. Dit pand geldt als een van de meest extravagant gebouwde particuliere huizen van de periode.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Koninkrijk
Koninkrijk
1814-1914
Na de val van Napoleon wil het Congres van Wenen de oude orde in Europa herstellen...