NPO
NTR

 

winnaar_2010_1Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is in 2010 gewonnen door een Nederlander: Pieter van Diepen had 9 fouten.
Hij is bestuursadviseur van de gemeente in Leiden.
winnaar_2010_2

 

Plaats 2 en 3 zijn voor Martijn van Opbergen met 12 fouten en Birgit Kuppens met 13 fouten. Martijn van Opbergen is redacteur bij een vertaalbureau in Nijmegen. De Vlaamse Birgit Kuppens komt uit Hasselt en is studente psychologie.

 


Beste prominenten:

1. Mei Li Vos, 25 fouten,
2. Robert Vuijsje, 26 fouten,
3. Ton Elias, Max Westerman en Thomas Siffer, 28 fouten.

 

Mei Li Vos is voormalig Tweede Kamerlid Pvda. Robert Vuijsje schrijver en journalist. Ton Elias is Tweede Kamerlid voor de VVD. Max Westerman is journalist en oud-correspondent in de VS voor RTL. De Vlaming Thomas Siffer is scheidend hoofdredacteur van de TV Story.

 


Gemiddelden:

De 20 prominenten uit Nederland maakten gezamenlijk 837 fouten.
De 10 prominente Vlamingen maakten 372 fouten.
De 20 Volkskrantdeelnemers maakten 499 fouten, de 10 lezers van De Morgen 232 fouten.

11 december 2010

 

Luuk Smarius uit Amsterdam wint Groot Kinderdictee 2010!

 

luuk_smariusHet Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door de 11-jarige Luuk Smarius, leerling van de 6e Montessori Anne Frankschool in Amsterdam. Hij maakte slechts 1 fout.
Op de tweede plaats eindigde de 11-jarige Leidse Marijn Versteegen, leerlinge van de Lorentzschool te Leiden, met twee fouten. Acht kinderen hadden drie fouten. De 59 deelnemers maakten in totaal 399 fouten, een gemiddelde van bijna zeven fouten.

 

Het Kinderdictee, zaterdag 11 december uitgezonden door de NTR op Nederland 3, werd dit jaar geschreven door kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave. Het had als titel 'Mug'. 59 leerlingen uit groep 8 van de basisschool, afkomstig uit alle delen van Nederland, deden aan het Kinderdictee mee. Net als bij het Groot Dictee voor volwassenen, aanstaande woensdag op Nederland 1, las Philip Freriks het dictee voor in de Eerste Kamer der Staten-Generaal aan het Haagse Binnenhof.

 

De jury bestond uit Jurre Bosman van het School TV Weekjournaal (juryvoorzitter), Angela Esajas van Z@psport en Bart Meijer van Het Klokhuis.

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (voor volwassenen), waaraan bekende en onbekende Nederlanders en Vlamingen meedoen, wordt uitgezonden op woensdag 15 december, 20.30 uur op Nederland 1.

 

Alle prominente deelnemers aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2010 zijn bekend.

 

Het gaat om ruim 20 Nederlandse en 10 Vlaamse deelnemers. Zij nemen het op tegen 30 taalkenners, die zich via een voorronde in de Volkskrant en de Vlaamse krant De Morgen hebben geplaatst.

 

Bekende Nederlanders die meedoen zijn Sander de Kramer, Frits Bolkestein, Emine Bozkurt, Bart Chabot, Eric Corton, Ben Cramer, Ton Elias, Dione de Graaff, Zarayda Groenhart, Marijke Helwegen, Dominique van der Heyde, Jort Kelder, Margriet van der Linden, Marcel Musters, Mathilde Santing, Hans Ubbink, Mei Li Vos, Robert Vuijsje, Filemon Wesselink, Max Westerman en Harry de Winter.

 

De Belgische prominenten zijn Wouter van Bellingen, Nica Broucke, Bo Coolsaet, Ianka Fleerackers, Sven Grooten, Bent van Looy, Evita Nossent, Annick Segal, Joost Vandecasteele en Thomas Vanderveken.

 

Het Groot Dictee wordt op 15 december door de NTR uitgezonden op Nederland 1. Aanvang: 20.25 uur.