NPO
NTR

 

Op een gedeelde eerste plaats staan Marret Kramer (deelneemster via de Volkskrant) en Freek Braeckman (prominente Vlaming), beiden met 4 fouten! Hartelijk gefeliciteerd!

 

Marret Kramer is 53 jaar. Zij is organisatie-adviseur en ze komt uit Haarlem (maar oorspronkelijk van Urk). Mede op de eerste plaats staat de Vlaming Freek Braeckman (32). Geen onbekende in België, want hij presenteert bij de VRT het journaal!

 

winnaars_2011_1

 

De tweede plaats met 5 fouten werd behaald door Yannick Dangre (prominente Vlaming) en Wouter Bok (de Volkskrant).

 

Yannick Dangre, eveneens een prominente Vlaming, is 24 jaar. Hij is schrijver en dichter. Wouter Bok komt uit Amsterdam. Hij is 27 jaar en werkt freelance als redacteur.

 

winnaars_2011_2
Winnaars Marret Kramer en Freek Braeckman, geflankeerd door presentator Philip Freriks (links) en schrijver Arnon Grunberg.

 

Het is dit jaar voor het eerst dat een prominent, weliswaar gedeeld, Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wint. De tekst van het dictee werd dit jaar geschreven door Arnon Grunberg. De jury bestond uit prof.dr. Anneke Neijt, Ludo Permentier en mr. Inez Weski (voorzitter).

 

Besten der prominenten:
Jeroen Tjepkema 9 fouten
Thomas van Luyn 9 fouten
Sybrand van Haersma Buma 9 fouten
Caroline de Bruijn 8 fouten
Jean Paul van Bendegem 6 fouten

 

Jeroen Tjepkema is nieuwslezer bij de NOS. Thomas van Luyn is cabaretier en Sybrand van Haersma Buma is fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Caroline de Bruijn is actrice.
De Vlaming Jean Paul van Bendegem is wiskundige en filosoof.

 

De 21 prominenten uit Nederland maakten gezamenlijk 345 fouten.
De 11 prominente Belgen maakten 150 fouten.
De 20 Volkskrantdeelnemers waren goed voor 222 fouten. De 10 lezers van De Morgen namen 102 fouten voor hun rekening.

 

In totaal werden er 819 fouten gemaakt door 62 deelnemers, een gemiddelde dus van 13 fouten per deelnemer.

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor de 22e keer!

 

Thomas van Luyn, Margriet Brandsma, Brainpower, Sybrand van Haersma Buma, Bart Chabot en Peter Buwalda behoren tot de dertig prominenten die dit jaar meedoen aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

 

De jaarlijkse spellingtoets beleeft zijn 22e editie en wordt woensdag 14 december uitgezonden bij de NTR op Nederland 1. De presentatie is wederom in handen van Philip Freriks. De tekst van Het Groot Dictee wordt dit jaar geschreven door Arnon Grunberg. De jury staat onder leiding van een nieuwe voorzitter, advocaat Inez Weski.

 

Aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen dertig bekende Nederlanders en Belgen mee. Zij nemen het op tegen dertig spellingkenners, die zich plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen.

 

De leerling van openbare basisschool De Kooi maakte slechts 5 fouten.
Hartelijk gefeliciteerd Bram!

 

bram_strikwerda

 

Maar liefst 7 kinderen hadden 6 fout: Niek Andries uit Oude-Tonge, Aimée Bogers uit Roosendaal, Sama Benlhai uit Bussum, Max van der Hart uit Bussum, Niek Jans Lötgerink uit Geldrop, Elsa Opheij uit Venlo en Marco Rikkers uit Hardenberg. Totaal werden er 721 fouten gemaakt. Dat is een gemiddelde van 12.

 

Jurre Bosman las het dictee voor. Hij is presentator van het Schooltv-weekjournaal. Het evenement vond plaats in de Eerste Kamer der Staten-Generaal aan het Haagse Binnenhof. De jury bestond uit voorzitter Bart Meijer (Het Klokhuis), Angela Esajas (ambassadrice Stichting Lezen) en Rozemarijn Moggré (NOS Jeugdjournaal).

6 december 2011

 

Inmiddels kunnen we het lijstje aanvullen met nog een aantal prominente deelnemers.

 

Ook aanwezig zullen zijn:

Nederland:
Mirjam van den Broeke - Hoofdredacteur Quote
Peter Klashorst - Kunstenaar
Nazmiye Oral - Schrijfster, actrice
Martine van Os - Presentatrice, actrice
Marion Pauw - Schrijfster
Simone Weimans - Nieuwslezeres NOS



België:
Barbara Rottiers Radiopresentatrice
Lien Van de Kelder Actrice
(topadvocaat Walter van Steenbrugge en Geena Lisa Peeters doen niet mee)