NPO
NTR

 

Schrijver en programmamaker Adriaan van Dis schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Jan Mulder en Remco Campert, Martin Bril, Jan Wolkers, Kristien Hemmerechts, Gerrit Komrij,Tommy Wieringa en Arnon Grunberg, die het Groot Dictee de afgelopen jaren voor hun rekening namen.

 

adriaan_van_disAdriaan van Dis (65) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid. Die leverde hem het Gouden Ezelsoor op, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1994 verscheen zijn veelbekroonde roman Indische duinen. Het boek gaat over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie, die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. In 2010 kwam zijn nieuwste roman Tikkop uit, later genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

 

Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. Adriaan van Dis is verder bekend als presentator van televisieprogramma’s als Zomergasten, Hier is….. Adriaan van Dis en Van Dis in Indonesië.

 

Deelname kan dit jaar op 3 manieren: via de krantinternet en twitter.

 

Tijdens uw deelname op internet dient u een woordtest en een dictee van tien zinnen te maken.

 

Zorgt u ervoor zo min mogelijk fouten te maken bij het invullen. Met deelname aan deze voorronde maakt u namelijk kans op een deelnamebewijs aan het officiële Groot Dictee der Nederlandse Taal (opname 8 december) in de Eerste Kamer!

 

Deelnemen kan tot en met zaterdag 17 november.

 

Of verover een plaats in de finale van het Groot Dictee via het Twictee op Twitter. Dagelijks kunt u hier een geluidsfragment beluisteren waarin Philip Freriks, presentator van het Groot Dictee, een zin voorleest.

 

Ook is het dictee zaterdag 10 november in De Volkskrant verschenen.
De krant ontvangt inzendingen graag uiterlijk 15 november.

2 november 2012

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal en het Groot Kinderdictee hebben een nieuw logo!

 

het_groot_kinderdictee