NPO
NTR

 

Kees van Kooten is bekend om zijn sketches met Wim de Bie en talrijke boeken waarin hij speelt met taal. Al jaren houdt hij een speciaal schriftje bij. Hoe dat er uitziet en waarom hij besloot naar eigen zeggen "achter de gerianiums vandaan te komen" om de tekst te schrijven, zie je in het filmpje op de facebookpagina van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (hier rechts op de pagina de blauwe letters aanklikken). Het is ook hier te vinden onder "Diverse andere taalgerelateerde thema's, bij TAALSITES op deze website.

 

Het dictee wordt 18 december 2013 uitgezonden op Nederland 1.

 

ridderzaal

 

In afwachting van Het Groot Dictee op 18 december kun je in Rotterdam ook meedoen aan het eerste echte Stadsdictee.

 

Dat wordt op donderdag 17 oktober door burgemeester Aboutaleb voorgelezen.
Plaats van handeling is de raadszaal van het Rotterdamse Stadhuis. De deelnemers zijn 50 brugklassers, maar iedereen die dat leuk vindt, kan het dictee via internet meemaken.
Er is een speciale webcast beschikbaar.

 

 

De jury maakt onderscheid tussen kandidaten van VMBO/MAVO en die van HAVO/VWO. Uit elk van deze twee categorieën komt tenminste één winnaar.
Iedereen kan meedoen!

 

Scholen, sportverenigingen, studentenverenigingen, bejaardenhuizen, businessclubs of gewoon thuis op de bank: via internet kan iedereen meedoen met het Stadsdictee. Via www. Rotterdam.nl/stadsdictee010 kan men live meeschrijven als de burgemeester de tekst voorleest. Na afloop is het dictee daar ook te raadplegen, zodat deelnemers buiten de raadszaal de tekst zelf kunnen nakijken.

 

Het idee van een Stadsdictee komt voort uit een motie van Fouad El Haji en Rita Brons, die door de gemeenteraad in 2012 werd aangenomen. Veel Rotterdamse scholieren hebben te kampen met een taalachterstand.

 

#stadsdictee010
De hashtag van het Stadsdictee010 is #stadsdictee010. Deze hashtag kan gebruikt worden bij tweets en op Facebook.

 

Zie ook: www.rotterdam.nl/stadsdictee010

 

Oefenen kan natuurlijk hier.

 

"Hij had het altijd al willen doen, want hij vond het maar kinderachtig - dat Dictee. De komiek en schrijver Kees van Kooten (71) zal de 24ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal schrijven." Lees hier het hele artikel.

 

De dicteetekst verschijnt direct na de uitzending ook op teletekstpagina 380.
Kijk alvast even hier.

 

Talent voor Taal gaat van start tijdens de Week van de Alfabetisering. Naast regelmatig lezen, is ook schrijven erg belangrijk voor de taalontwikkeling en woordenschat van kinderen en jongeren. Daarnaast prikkelt creatief schrijven de fantasie.

 

Op 13 september 2013 gaat de tweede editie van Talent voor Taal van start: de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren tussen 12 en 18 jaar oud!

 

De winnende artikelen worden gepubliceerd in een groot dagblad.

 

Het landelijk Groot Kinderdictee gaat dit jaar niet door. In gezamenlijk overleg is binnen de publieke omroep besloten om het tv-programma in 2013 niet in het uitzendschema op te nemen.

 

Wel worden er diverse regionale kinderdictees georganiseerd. Zo verzorgt de CED-groep in Rotterdam en omstreken een dictee voor leerlingen van groep 8.

 

Koninklijke belangstelling is er ook voor de taaltest. Prinses Laurentien van Oranje gaat het kinderdictee van Waterschap Zuiderzeeland schrijven. Ze leest de tekst voor op 18 september in het Waterschapshuis in Lelystad.

 

Het is niet bekend of het Groot Kinderdictee in de toekomst nog terugkomt op televisie.