De Menkemaborg

De Menkemaborg in Uithuizen is één van de bekendste borgen van Groningen.

De Groningse adel had vaak naast een huis in de stad een buitenverblijf. Deze borgen hebben hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de veertiende of vijftiende eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar.

Omdat de verdedigingsfunctie vanaf de zestiende eeuw verloren ging, werden de steenhuizen verbouwd tot woningen: ze werden vaak uitgebreid, verfraaid en kregen een oprijlaan, een tuincomplex en een dubbele gracht. De Menkemaborg  ontstond in de veertiende eeuw en is, na een flinke verbouwing in omstreeks 1700, nauwelijks veranderd.  
 
Veranderderende opvattingen in de tuinarchitectuur. 
In de achttiende eeuw, tot ongeveer 1750, waren de zogenaamde baroktuinen in de mode. Deze tuinen lieten de heerschappij van de mens over de natuur zien. In de mathematische tuinplannen zien we rechte paden, middenassen en symmetrie. Klassieke beelden versieren de tuinen en soms staat er op het kruispunt van de assen een fontein. De tuin werd, behalve om te genieten van mooie en bijzondere uitheemse bloemen en planten (in bakken) in deze tijd gebruikt om de gasten te laten zien hoe goed het met de eigenaar ging.  

In de loop van de achttiende eeuw raakte deze tuinstijl zijn populariteit kwijt. De landschapstuinen die ontstonden hadden een compleet ander karakter. De oorspronkelijke natuur moest weer in de tuinen terugkeren.

Vierkante waterpartijen maakten plaats voor romantische vijvers en slingerende paadjes vervingen de rechte paden. In plaats van grind lag er gewoon zand, buxus-haagjes verdwenen en werden verruild voor mooie wilde bomen. In dit type tuin kon men zich afzonderen. Men gebruikte de tuin om de peinzen en te wandelen met de familie, iets te leren over de natuur en de eindigheid van het leven onder ogen te kunnen zien. 

Meer info:
Backer, Anne Mieke & Blok, Eric & Oldenburger-Ebbers, Carla S. (1998), De natuur bezworen: een inleiding in de geschiedenis van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur van de middeleeuwen tot het jaar 2005. Rotterdam: de Hef.
www.menkemaborg.nl
http://www.borgeningroningen.nl/
www.QGardens.nl

onderzoek immigratie

1998 - De Universiteit van Amsterdam begint een onderzoek naar de immigratie in Nederland tussen 1860 en 1960. Doel: antwoord krijgen op de vraag hoe verschillende groepen immigranten hun plaats in de samenleving hebben gevonden. Op de foto Imam Yasar Öztürk in de in 1995 geopende Sultan Ahmet Moskee aan de Martinus Nijhofflaan in Delft.

Ondertussen in de...

Koninkrijk
Koninkrijk
1814-1914
Na de val van Napoleon wil het Congres van Wenen de oude orde in Europa herstellen...