Serie 3

In de vorige editie van Verre Verwanten waren onder anderen: Ron Brandsteder, Patrick LodiersKatja & Birgit Schuurman en Henny Huisman te gast. In de nieuwe, alweer vierde serie van Verre Verwanten ontvangt presentator Jan Douwe Kroeske Pierre Wind, Edsilia Rombley en Babette en Herman van Veen. Vanaf zaterdag 16 augustus zijn de nieuwe afleveringen te zien op Nederland 2 om 20.15 uur!
 
Vorig jaar ging met veel succes de derde serie van het geschiedenisprogramma Verre Verwanten van start, waarin aan de hand van de stambomen van twee gasten wordt teruggegaan in de tijd. Onderweg wordt niet alleen stilgestaan bij een aantal persoonlijke verhalen aan de hand van de stamboom, maar wordt ook de identiteit onthuld van een voorouder uit een ver verleden. Soms is dat een heel beroemde: Willem van Oranje, Jacob Cats, Nicolaes Tulp, om maar een paar voorbeelden uit de vorige series te noemen.

Behalve de hiervoor genoemde bekende Nederlanders zijn in de vierde serie ook Peter van de Vorst, Frits en Barbara Barend en Hedy d'Ancona en Hadassah de Boer te gast.

Naast hen ontvangen we ook een aantal minder bekende Nederlanders, die echter stuk voor stuk blijken af te stammen van zeer beroemde voorouders uit onze vaderlandse geschiedenis. Wie die beroemdheden zijn, is een verrassing, zowel voor de gasten als voor de kijker.

In de loop van het programma verzamelen de kandidaten aanwijzingen waarmee zij die identiteit kunnen achterhalen. Aan de hand van de stambomen worden ook tal van bekende en minder bekende feiten uit onze vaderlandse geschiedenis behandeld, variërend van ziekten, voedsel, misdaden, feesten en alledaagse gewoonten tot de hogere politiek van diplomaten, oorlogen en vredesonderhandelingen. Zo wordt ons verleden dichterbij gehaald.

Presentatie
De vierde editie van Verre Verwanten wordt in de studio weer gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, onder meer bekend van de tv-programma's 'Jules Unlimited' en '2 Meter Sessies’. In iedere uitzending zijn daarnaast een paar korte filmpjes opgenomen over het Nederland van de voorouders van de twee studiogasten. Die filmpjes worden gepresenteerd door Margreet Beetsma.
 
Zelf aan de slag met genealogisch onderzoek?
Voor het afstammingsonderzoek bij Verre Verwanten is samengewerkt met het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Als u zelf aan de slag wilt met stamboomonderzoek, is het CBG het beste startpunt.

Op de online Onderzoekgids familiegeschiedenis van het Centraal Bureau voor Genealogie ziet u hoe u uw eigen stamboomonderzoek het beste kunt aanpakken. U vindt er veel handige tips en meer informatie over wat genealogie precies inhoudt.

de stropdas in de ban

1998 - Tijdens een prijsuitreiking aan drie Afrikaanse modeontwerpers in het Paleis op de Dam spreekt prins Claus de Ďdeclaratie van Amsterdamí uit. Hij doet de stropdas in de ban, knoopt zijn das los en gooit hem met een zwierig gebaar op het podium. Zijn voorbeeld wordt door veel mannen in de zaal gevolgd.

Ondertussen in de...

Republiek
Republiek
1600-1795
De periode van de statenbond of federatie van de zeven Noord-Nederlandse provinciŽn...