Verre Verwanten van Joop Braakhekke en Esther Kooijman

Uitzending: zaterdag 24 november, 20.15 uur, Nederland 2

In deze aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn kookgek Joop Braakhekke en Esther Kooijman te gast. Het Centraal Bureau voor Genealogie heeft hun stambomen uitgezocht en die staan centraal in dit programma.

Het eerste onderwerp in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de jaren twintig van de vorige eeuw. Het was rond deze tijd dat de moeder van Joop Braakhekke, Louise Catharina Bosmeier, op het podium stond. Over vooroorlogs uitgaan en dansen gaat de eerste opdracht.    

De tweede vraag gaat over een voorouder van Esther Kooijman. We komen terecht in Nijkerk, bij Lubbertus Romijn. Hij is kunstschilder en glazenier. De volgende opdracht gaat over glaskunst en glazenier Coen Mesterom geeft uitleg.

Terug in de lijn van Joop Braakhekke komen we uit bij Henri George Licher, een voorouder die in de Rosse Buurt in Amsterdam woonde. Verslaggeefster Margreet Beetsma is in deze wijk en vindt interessante feiten over de prostitutie in zijn tijd.

We gaan verder in de stamboom van Esther Kooijman. Haar voorouder Godard baron van Reede Amerongen wordt geboren in 1713. De volgende opdracht gaat over mannenmode door de eeuwen heen. Bianca du Mourtier van het Rijksmuseum geeft het catwalkcommentaar.

Terug in de lijn van Joop Braakhekke, komen we uit bij Hendrik Licher. Hij leefde in de tijd van veel Franse Hugenoten naar Nederland kwamen. Welke gerechten brachten de Fransen naar ons Land? Samen met kookhistoricus Marleen Willebrands nemen we een kijkje in de keuken van de achttiende eeuw.

Tenslotte komen we terecht middenin de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De voorouder van Esther Kooijman, Hendrik van Montfoort, was betrokken bij een politieke moord. Margreet Beetsma wil hier het fijne van weten.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen de kandidate clous over wie hun voorvaders waren. Die van Joop is een Hugenoot uit de Franse Ardeche. En de Verre Verwant van Esther Kooiman, dat is een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Joop Braakhekke.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Esther Kooijman.

Bekijk de hele aflevering van Verre Verwanten van Joop Braakhekke en Esther Kooijman.

www.cbg.nl


bed, bad en brood

1981 - De Rijksoverheid neemt de opvang van asielzoekers voor haar rekening. Daartoe wordt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers opgericht. Het COA krijgt tot taak te zorgen voor een medisch onderzoek en voor ‘bed, bad en brood’ in een opvangcentrum. De asielaanvraag wordt vervolgens behandelt door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Ondertussen in de...

Prehistorie
Prehistorie
Tot 57 v. Chr.
Met prehistorie verwijst men naar een tijdperk waarover geen geschreven bronnen bekend zijn...