Verre verwanten van Bart Chabot en Pauline Insinger

Uitzending: Zaterdag 2 juni 20.10 uur op Nederland 2.

In de tweede aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn schrijver/dichter Bart Chabot en Pauline Insinger te gast. Hun afstamming is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over het voorgeslacht van Bart Chabot. Zijn oma Geertruida Johanna Bonarius wordt geboren in Haarlem en blijft daar haar hele leven wonen. De kans is groot dat ze in 1929 de Graf Zeppelin over haar hoofd heeft zien vliegen.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Pauline Insinger. Haar oma Emilie Henriëtte Adèle van Tuyll van Serooskerken woonde een groot deel van haar leven op West-Java. Over Nederlanders in sarongs gaat de tweede vraag. Amy Wassing, conservator van het Museum Nusantara, legt uit hoe een sarong geknoopt wordt.

Terug in de lijn van Bart Chabot. Na vier generaties komen we Theodorus Smakman tegen. Hij hielp mee bij de aanleg van het Noordzeekanaal. Margreet Beetsma ontdekte dat het graven van dat kanaal onder zware werkomstandigheden gebeurde.

We gaan verder in de stamboom van Pauline Insinger en komen uit in wetenschappelijke kringen, bij David Willem Elias. De vierde vraag gaat over het Atheneum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam en over wetenschap in de achttiende eeuw. Marieke Hohnen van NEMO doet een luchtdrukproef.

Terug in de lijn van Bart Chabot komen we Riemer Meijnerts Smakman tegen, een schipper op een smak. Bart en Pauline worden getest op hun kennis over schepen. En hebben zij daarnaast de betekenis van Nederlandse spreekwoorden uit de zeevaart paraat? Wicher Kerkmeijer van het Noordelijk Scheepvaartmuseum geeft uitleg.

Tenslotte gaan we naar een verre voorouder van Pauline Insinger: Margrijtje de Ruyter. Haar man was predikant in Amsterdam in de zeventiende eeuw en schreef boeken. Margreet Beetsma dook de bibliotheek in en vond wel een heel bijzonder exemplaar van één van zijn pennenvruchten.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen Pauline Insinger en Bart Chabot clous over wie hun voorvaders waren. Bart Chabots voorouder was een boer in Friesland, uit het dorpje Heeg: Ruurd Tietes. In Verre Verwanten ontdekt ditmaal een echte Hagenees dat hij van een echte Hegenees afstamt! En de Verre Verwant van Pauline Insinger, dat is iemand die we allemaal kennen, een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Bart Chabot. 

Bekijk de apotheose van de afstamming van Pauline Insinger.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Bart Chabot en Pauline Insinger.

www.cbg.nl


klassenjustitie

1911 - In de socialistische pers wordt het zoveelste bewijs van klassenjustitie aan de kaak gesteld. Een student die met een eind hout zijn huisknecht heeft afgeranseld, krijgt tien gulden boete; een arbeider die een agent heeft uitgescholden voor slampamper wordt veroordeeld tot 21 dagen cel; man die varken heeft geroepen tegen een portret van koningin Emma krijgt drie maanden.

Ondertussen in de...

Nieuwe tijd
Nieuwe tijd
1960-heden
Nederland barst haast van de welvaart maar er is veel onvrede en de zuilen wankelen...