Verre verwanten van Carel Kraayenhof en Anouk Wijnbergen

Uitzending: zaterdag 10 november 20.15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van de derde reeks Verre Verwanten zijn bandeonist Carel Kraayenhof en Anouk Wijnbergen te gast. Het Centraal Bureau voor Genealogie zocht hun afstamming uit en kwam opmerkelijke personen tegen. 

Het eerste onderwerp in deze aflevering van Verre Verwanten gaat over de grootmoeder van Carel Kraayenhof: Wilhelmina Bolman. Zij was dol op Frankrijk en Franse chansons. We gaan het hebben over een Belgische chansonier die veel in het Frans heeft gezongen: Jacques Brel.   

In de stamlijn van Anouk Wijnbergen komen we haar voorouder Alfred Jacobus Hieronimus van der Toorn tegen. Hij was fotograaf in de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw. De tweede opdracht gaat over de geschiedenis van de persfotografie.    

Terug in de lijn van Carel Kraayenhof komen we terecht bij zijn verre verwant Pieter Frederik Loopeker. Loopeker was metselaar in Amsterdam in de periode van de grote stadsuitbreidingen. Over revolutiebouw en monumenten. 

In de stamboom van Anouk komen we uit bij haar voorouder Maria Agatha van Kretschmar. Zij bewoog zich in het regentenmilieu, vandaar dat de volgende opdracht over de pruikenmode gaat. Bianca du Mortier van het Rijksmuseum geeft uitleg.     

De volgende voorouder van Carel Kraayenhof, Jannetje Enklaar, leefde in de achttiende eeuw. In deze tijd veranderde er veel op theatergebied. Een opdracht over bekende toneelstukken met theaterhistoricus Rob van der Zalm.    

Terug in de stamboom van Anouk Wijnbergen komen we Maria de Witt tegen. Deze voorouder was getrouwd met de bewindvoerder van de VOC in Delft. De laatste opdracht gaat over de opmerkelijke wisselwerking tussen de VOC, Delfts aardewerk en Chinees porselein.

Aan het einde van Verre Verwanten krijgen de kandidate clous over wie hun voorvaders waren. Die van Carel is een hoefsmid uit de zeventiende eeuw. En de Verre Verwant van Anouk Wijnbergen, dat is een Grote Bekende uit de Nederlandse geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Carel Kraayenhof.

Bekijk de apotheose van de afstamming van Anouk Wijnbergen.

Bekijk de hele aflevering van Verre verwanten met Carel Kraayenhof en Anouk Wijnbergen.

www.cbg.nl


kindersterfte

1975 - Nieuw onderzoek toont aan dat, op Zweden na, Nederland het laagste kindersterftecijfer ter wereld heeft: 10,3 sterfgevallen op 1.000 geboorten.

Ondertussen in de...

Volle middeleeuwen
Volle middeleeuwen
900-1300
Het einde van het Karolingische Rijk komt in zicht...