NPO
NTR
3 juni 2014

 

De derde editie van de 'koningin der taaltoetsen', het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De tekst was van Han van Gessel.
Heel wat politici en schrijvers lieten het trouwens afweten; ze namen de uitnodiging om mee te doen niet aan (uit angst om af te gaan?). Philip Freriks noemde daarom de prominenten die er wel waren 'gladiatoren van de taal'. Aan de voorronde van De Volkskrant deden 15.000 mensen mee. Het dictee werd een instituut. Het Ministerie van Financiën organiseerde ook een dictee, waarvoor zich 1500 ambtenaren aanmeldden.

 

Er waren net als in 1991 dertig 'gewone' deelnemers uit België en Nederland en dertig prominenten. Onder de laatsten bevonden zich Jan des Bouvrie - ontwerper, Gert en Hermien - artiesten, Appie Baantjer - schrijver, Gerard Cox - acteur, Fred Benavente - acteur, Nellie Cooman - sportvrouw, Martin van Amerongen - journalist, Luk De Koninck - acteur, Maurice de Hond - opiniepeiler, Bavo Claes - presentator Belgisch journaal, Joop van Zijl - presentator Nederlands journaal en Hugo Camps - journalist.

Marga van Praag maakte een reportage op een school met veel Marokkaanse en Turkse kinderen over de moeilijkheden die deze kinderen hadden met het Nederlands. "Thermometer kan je toch ook zonder h schrijven?".