NPO
NTR
3 juni 2014


Het 23e Groot Dictee der Nederlandse Taal werd woensdag 12 december 2012 uitgezonden bij de NTR op Nederland 1 om 20.25 uur.
Eindtijd uitzending: rond 22.10 uur.

 

Schrijver en programmamaker Adriaan van Dis had dit jaar de tekst opgesteld. Hij trad daarmee in de voetsporen van Jan Mulder en Remco Campert, Martin Bril, Jan Wolkers, Kristien Hemmerechts, Gerrit Komrij,Tommy Wieringa en Arnon Grunberg, die het Groot Dictee de afgelopen jaren voor hun rekening namen.

 

Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen namen het in de Eerste Kamer op tegen dertig spellingkenners, die zich plaatsten via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen. De presentatie was in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe.

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal ontstaat uit een samenwerkingsverband tussen de Volkskrant, de NTR, de VRT, De Morgen en de Rotterdamse producent Men at Work TV Produkties.

 

Adriaan van Dis (65) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1994 verscheen zijn veelbekroonde roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie, die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. In 2010 kwam zijn nieuwste roman Tikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs.

 

Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. Adriaan van Dis is verder bekend als presentator van televisieprogramma’s als Zomergasten, Hier is….. Adriaan van Dis en Van Dis in Indonesië.