NPO
NTR

Amsterdamse winnaar voor het Kinderdictee 2010!

 

Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal is in 2010 gewonnen door de11-jarige Luuk Smarius, leerling van de 6e Montessori Anne Frankschool in Amsterdam. Hij maakte slechts 1 fout.

 

Op de tweede plaats eindigde de 11-jarige Leidse Marijn Versteegen, leerlinge van de Lorentzschool te Leiden, met twee fouten. Acht kinderen hadden drie fouten. De 59 deelnemers maakten in totaal 399 fouten, een gemiddelde van bijna zeven fouten.

 

Het Kinderdictee, zaterdag 11 december 2010 uitgezonden door de NTR op Nederland 3, werd dat jaar geschreven door kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave en had als titel ‘Mug’.

 

(Zie ook "Woordenlijst", "Dicteetekst" en "Nieuws".)

kinderdictee_2010

kinderdictee_2010_2

kinderdictee_winnaar_2010

 

Mirjam Oldenhave schreef Kinderdictee in 2010Mirjam Oldenhave schreef in 2010 het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal.

 

De kinderboekenschrijfster is bekend van de
Mees Kees-reeks.

 

Ze heeft ook het Kinderboekenweekgeschenk 'Mees Kees - In de gloria' geschreven, dat in een oplage van ruim 430.000 exemplaren is verschenen.

 

In 2010 viel de Kinderboekenweek van 6 t/m 16 oktober.

 

De 7de editie van Het Groot Kinderdictee werd uitgezonden door de NTR, waarin de NPS is opgegaan.

 

Uitzending
Op vrijdagmiddag 10 december vonden de opnamen plaats in de Eerste Kamer der Staten Generaal op het Binnenhof in Den Haag.
De uitzending viel op zaterdag 11 december om 19.00 uur op Zapp (Nederland 3).

 

Zestig Nederlandse kinderen (basisschool groep 8) namen het tegen elkaar op onder leiding van Philip Freriks.

 

Het Groot Dictee voor volwassenen, dat op woensdag 15 december voor de 21e keer werd uitgezonden, was van de hand van schrijver Tommy Wierenga.

 

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door Van Dale Uitgevers en Newell Rubbermaid/Akkerman