NPO
NTR

Zin 1

 

1. Irritante insecten kun je bestrijden met chemische insecticiden, ofdoodslaan met een opgerolde krant, maar je kunt ze gek genoeg ook juist aanschaffen, las ik in de Kidsweek.

 

- ‘irritante’: met een dubbele RR, ook al hoor je wel eens een IE aan het begin van het woord en zou je denken dat er maar één R staat..
- ‘insecticiden’: met een C die je als K uitspreekt en een C die je als S uitspreekt.
- ‘doodslaan’: aan elkaar. Als ‘dood’ en ‘slaan’ los van elkaar staan, betekent het iets anders.

 

Zin 2

 

2. Een zespotigevan op afstand bestuurbare robotmug, de zogeheten Flexbug, maakt extreem realistische zoemgeluiden en kan echt vliegen zonder te pletter te slaan tegen allerlei obstakels, dankzij ingenieuzegeluids-, bewegings- en lichtsensoren.

 

- ‘zespotige’: aan elkaar, zonder koppelstreepje. In deze dicteewedstrijd mag je alleen de verplichte koppelstreepjes schrijven.
- ‘van op afstand bestuurbare’: als vier losse woorden, want de middelste twee woorden vormen samen de woordgroep ‘op afstand’.
- ‘extreem’: met een X, net als in ‘extra’.
- ‘te pletter’: hier moet ‘te’ los worden geschreven, anders dan in ‘tevreden’.
- ‘geluids-, bewegings- en lichtsensoren’: dit is een samentrekking van drie soorten ‘sensoren’ en daarom is het koppelstreepje nu wel verplicht. Voluit is het ‘geluidssensoren, bewegingssensoren en lichtsensoren’.

 

Zin 3:

 

3. Als je hysterisch wordt van het gezoem om je hoofd moet je als de wiedeweerga het aan-uitknopje* zoeken, of je wacht totdat hij zijnaccuutje heeft leeggevlogen - of je schakelt hem definitief uit meteerdergenoemde opgerolde krant.

 

- ‘hysterisch’ komt uit het Grieks, en dat schrijf je daarom met een Griekse IJ, zonder puntjes.
- ‘als de wiedeweerga’ betekent ‘bliksemsnel’. Wiedeweerga is één woord. Het eerste deel ‘wiede’ is er volgens de woordenboeken bij gezet om het woord bijzonder te laten klinken.
- ‘aan-uitknopje’: dit is één woord met een koppelstreepje tussen ‘aan’ en ‘uit’, want het gaat om één knopje waarmee je de robot aan of uit kunt zetten.*
- ‘accuutje’: met een dubbele UU, want anders zou je ‘akkutje’ kunnen lezen.
- ‘leeggevlogen’: aan elkaar, net als ‘leeglopen’, ‘leegpompen’ en ‘leegschieten’. Als ‘leeg gevlogen’ twee losse woorden zijn, spreek je dat anders uit. Het betekent dan ook iets anders.
- ‘eerdergenoemde’: je zou het misschien niet verwachten, maar volgens het Groene Boekje moet het aan elkaar

 

*) Zie ook de opmerkingen in het Gastenboek en de uitleg in het filmpje bij 'Groot Kinderdictee 2010 uitzending'.