NPO
NTR

De Vlaamse televisiemaker Freek Braeckman wordt naast Philip Freriks de nieuwe presentator van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij volgt Martine Tanghe op, die Het Groot Dictee sinds 2005 mee presenteerde.

Freek Braeckman deed in 2011 zelf als prominente Vlaming mee aan Het Groot Dictee en eindigde toen op een gedeelde eerste plaats met vier fouten. Het Groot Dictee vindt dit jaar plaats op zaterdag 19 december.

De dicteetekst wordt geschreven door de Vlaamse auteur Lieve Joris, vooral bekend van haar reisverhalen. Voor haar is een centrale rol weggelegd in het programma; als jurylid, en als prominent schrijver die de dicteetekst opstelt, zal zij deze één keer voorlezen bij het begin van Het Groot Dictee.


Vernieuwing

Naast de nieuwe presentator zijn er dit jaar nog enkele andere vernieuwingen. Zo zal het wedstrijdelement tussen Nederland en Vlaanderen meer uitgespeeld worden. Er komt een Nederlands en een Belgisch vak, waarin prominenten en krantenlezers uit elk land bij elkaar zitten. Wat niet verandert, zijn de statige ambiance van De Eerste Kamer in Den Haag en de presentatie door Philip Freriks.

 

Freek Braeckman


Freek Braeckman

Freek Braeckman werd in 1979 geboren in Gent. Hij studeerde Germaanse Talen en Journalistiek. In 2006 ging hij aan de slag bij de nieuwsdienst van de VRT. Een jaar later werd hij een van de vaste nieuwslezers van Het Journaal. In 2009 won hij De Slimste Mens Ter Wereld. In 2011 nam hij als prominente Vlaming deel aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij eindigde toen op een gedeelde eerste plaats met vier fouten: de beste prestatie ooit bij de prominenten.Voordat Freek Braeckman bij de VRT aan de slag ging, was hij een bekende schermer.