NPO
NTR

Vlaanderen heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Dat bleek vanavond tijdens de uitzending van het NTR-programma op NPO2. De Vlaamse prominent Kristien Bonneure en De Morgenlezer Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team dat bestond uit schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca.

Winnars 2017  

De 61 deelnemers maakten in het dictee, dit jaar geschreven door A.F.Th. van der Heijden, in totaal 1138 fouten, een gemiddelde van 18 fouten. De 16 prominente Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de Volkskrantlezers hadden een gemiddelde van 15 fouten. Aan de Vlaamse zijde maakten de 14 prominenten (er was een afmelding) gemiddeld 21 fouten en de Morgenlezers hadden gemiddeld 12 fouten.

 

De finale werd aan Nederlandse kant behaald door schrijver Gustaaf Peek met 12 fouten en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca met 6 fouten. De Vlamingen werden in de finale vertegenwoordigd door prominent Kristien Bonneure met 13 fouten en De Morgenlezer Marco Sanders met 7 fouten.

 

In de finaleronde, die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, bleek het Vlaamse team het sterkst. De eerste 6 woorden werden door zowel de Vlamingen als de Nederlanders foutloos gespeld. In de shoot-out verloor Nederland uiteindelijk: Nederland spelde balalajkaspeelster i.p.v. balalaikaspeelster. De Vlaamse krantenlezer spelde het goed en haalde daarmee de overwinning binnen voor Vlaanderen.

 

Achtereenvolgens moesten volgende woorden worden gespeld:

 

  1. Er is jarenlang gelobbyd om die handelsakkoorden af te sluiten.
  2. Voor drie eurootjes kun je haast geen biertje meer krijgen.
  3. We hebben zo-even een telefoontje gekregen van de Amerikaanse president.
  4. Een gratis nummer van ons maandblad wordt je aangeboden als je onze website bezoekt.
  5. Mijn vriendin is behept met een uitzonderlijk geheugen.
  6. Ik heb per vergissing een stel intieme foto’s naar het hele kantoor ge-cc'd.

 

Shoot-out woorden

 

  1. Jullie lijken wel een eeneiige
  2. Zou de btw ervanaf kunnen als ik geen factuur behoef?
  3. Wie wil er nu trouwen met een balalaikaspeelster?

 

Noot van de jury: na de opname bleek dat ook Volkskrant-deelnemer Paul de Kuyper slechts 6 fouten had gemaakt. Daarmee had hij theoretisch kans op een finaleplaats. Helaas kon dit niet meer worden hersteld. Paul de Kuyper heeft daarom een wildcard gekregen voor volgend jaar.

 

Direct na afloop van de uitzending verzorgt de redactie van Het Groot Dictee vanuit de NTR een Q&A op Twitter. Taaldeskundige Jan Peter Pellemans geeft antwoord op vragen van kijkers via #GrootDictee.