1 Stand

editorial

De schijn ophouden door Hans Goedkoop

Stand was alles in de negentiende eeuw. Die hield je voortdurend op. Het 19e-eeuwse Nederland kende grofweg drie standen: hoge burgerij, lage burgerij en de arbeidersklasse. Vooral de burgerij had het erg druk met deftiger lijken dan men was. Sociale grenzen werden vakkundig bewaakt om te voorkomen dat ambitieuze figuren uit lagere standen hogerop probeerden te komen.

De armen moesten de zaken vooral accepteren zoals ze waren. God had het immers zo gewild. Armoede, elf uur per dag werken en leven in barre omstandigheden. Dat terwijl om de hoek de chique dames in hun extravagante jurken langs de gracht flaneerden. Het verschil moest er wezen. En de allerarmsten, de paupers, hoe die te helpen? Die konden uit de laagste stand verheven worden door ze de waarde van eerlijke arbeid bij te brengen.

Het tijdschrift ‘De IJzeren Eeuw’ is onderdeel van een breder NTR/VPRO project over de negentiende eeuw. Het tijdschrift verschijnt elke drie weken en behandeld in zes edities, zes thema's uit de negentiende eeuw. De dertiendelige documentaireserie is vanaf vrijdag 3 april 2015 elke week om 21.05 uur te zien op NPO2 en terug te zien op www.npogeschiedenis.nl/ijzereneeuw

Colofon

Redactie

Fabian de Bont
Suzanne Hendriks
Jonathan Maas
Jurryt van de Vooren
Marnix Koolhaas
Jerney Hakkenberg

Bijlagen

Amsterdam Museum
Museum De Koloniehof
Twentse Welle

Design

Marta Veludo

Techniek

Q42

Eindredactie

Marja Ros

Hoofdredactie

Lyangelo Vasquez