Vluchtelingen uit België

Nederland bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Toch ging de oorlog niet onopgemerkt aan ons land voorbij. Nadat de Duitsers België op 4 augustus 1914 waren binnengevallen, vluchtten duizend Belgen naar Nederland.

In de loop van de volgende maanden kwamen ongeveer één miljoen mensen de Nederlandse grens over. De Belgische vluchtelingen werden in eerste instantie liefdevol in Nederland ontvangen. Er werden steuncomités voor de vluchtelingen opgericht om hen te registreren en van onderdak en voedsel te voorzien. Doordat de provincies Limburg, Brabant en Zeeland spoedig overbelast waren, werden de vluchtelingen over het hele land verspreid. 

In 1914 woonden ongeveer zes miljoen mensen in Nederland, dus de één miljoen vluchtelingen zorgden voor een enorme groei van de bevolking. Het grootste deel van de vluchtelingen keerden weer terug naar eigen land, maar sommigen bleven hun hele leven in Nederland. Dat laatste deed ook Hanny Verhaa, de oma van Jenny Arean. 

   
Meer info: 
Roodt, E. de (2000), Oorlogsgasten. Vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zaltbommel, p. 159.

elektriciteit

1930 - Zo’n duizend van de elfhonderd Nederlandse gemeenten zijn van elektriciteit voorzien. Daarmee loopt Nederland voorop in Europa.

Gerelateerde artikelen


Ondertussen in de...

Vroege middeleeuwen
Vroege middeleeuwen
406-925
De Germaanse stammen maken een einde aan de Romeinse tijd...