Shaka Zulu (1986)
miniserie op netflix

Een klassieke miniserie uit 1986 waarin het verhaal wordt verteld van de opkomst van Shaka Zoeloe en het 19e-eeuwse conflict tussen het groeiende Britse Rijk in Afrika en het Zoeloekoninkrijk.
naar netflixIn de negentiende richten Afrikaner Boeren eigen republieken op ten noorden en oosten van de Kaapkolonie, dat onder Brits bestuur is. De Britten schaffen ondertussen de slavernij af, brengen contractarbeiders over uit India en vechten oorlogen uit om controle over het gebied. De Xhosa en de Zoeloe delven al het onderspit tegen de militaire macht van de British Empire. En wanneer er goud wordt ontdekt in de Transvaal, zijn ook de Boeren aan de beurt.
Een razendsnel overzicht van een complex verleden: in 1:51 minuten zien en horen we hoe we de Griquas vergeten, hoe de Afrikaners republiekjes starten, hoe de Indiërs erbij worden gehaald en hoe de Britten en Boeren ruzie maken.
Bekijk op YoutubeDuizenden Nederlandse nazaten hebben zich eind negentiende eeuw gevestigd in Boerenrepublieken Oranje Vrijstaat, Natal en Transvaal. Als er bij Johannesburg goud gevonden wordt, lokt dit opnieuw honderden Nederlanders naar Transvaal, onder wie de broers van Vincent van Gogh en van Piet Mondriaan. Ook de Britten zijn geïnteresseerd in het goud. Het leidt tot een oorlog tussen Boeren en Britten. Hans Goedkoop stuit op uiteenlopende sporen van de Nederlandse aanwezigheid, bezoekt een slagveld met een nazaat van Mondriaan, krijgt schietles tijdens een reenactment en ligt in bad in de trein van president Paul Kruger. Ook bezoekt hij een voormalig Britse concentratiekamp en vindt ook daar Nederlandse overblijfselen.
Met de komst van de contractarbeiders uit Brits-India ontstaat er in de loop van de negentiende eeuw een grote Indiase gemeenschap in de Kaapkolonie. Mahatma Ghandi woont er zelfs van 1893 tot 1914. Tijdens de Apartheid staan de Indiërs een trede hoger dan de zwarten. In het hedendaagse Zuid-Afrika zijn ze in de ogen van sommigen niet zwart genoeg.
volg op FacebookDe Afrikaner cultuur is nog altijd sterk aanwezig in Zuid-Afrika. Dat is onder andere te merken aan het gebruik van de taal. Tien procent van de bevolking spreekt Afrikaans. Bands zoals die Heuwels Fantasies en Fokofpolisiekar zijn enorm populair met hun Afrikaanstalige muziek. Het Afrikaans was ook de taal van de onderdrukker en er worden vraagtekens gezet bij de voorkeurspositie die het nog altijd geniet in het onderwijs.
volg op FacebookIn deel 4 van de Instagram fotoserie ‘Op zoek naar Goede Hoop’ gaan fotograaf Desiré van den Berg en historicus Lyangelo Vasquez naar Pretoria en het township Mamelodi. Ze ontmoeten Thatiso Dube, een jonge Zuid-Afrikaanse ondernemer die het merk modemerk GalXBoy opzette. Bekijk hier deze week dagelijks nieuwe foto's, of volg ons voor de volledige ‘experience’ (inclusief videos) op Instagram.
volg op Instagram[1/7]: GalXBoy is één van de populairste streetwear merken in Pretoria. Thatiso vertelde ons hoe het merk zo groot is geworden: “Ik begon in 2008 toen ik nog op de middelbare school zat. Destijds noemde ik het ‘Cheese Boy’. Dat figuurtje was één van m’n eerste ontwerpen. Vroeger werd je in onze township Mamelodi ‘cheese boy’ genoemd als je familie geld had. Het betekent dat je verwend bent. Mijn vrienden en ik waren niet echt verwend, maar we vonden de term wel tof en gingen het gebruiken. Ik bedrukte t-shirts voor onze crew, die we op ‘casual fridays’ droegen. Onze t-shirts werden populair, dus begonnen we ze ook voor anderen te maken. Het was nog niet echt ondernemen, maar gewoon een manier om ons geld te verspillen.” ⠀
Een klassieke miniserie uit 1986 waarin het verhaal wordt verteld van de opkomst van Shaka Zoeloe en het 19e-eeuwse conflict tussen het groeiende Britse Rijk in Afrika en het Zoeloekoninkrijk.
naar netflixIn het boek 'De Boerenoorlog' kijkt Martin Bossenbroek terug op de oorlog die Zuid-Afrika verscheurde. De Boerenoorlog (1899-1902), oorsprong van de apartheid, eerste mediaoorlog, voorproefje van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog, behoort tot de meest intrigerende conflicten in de moderne geschiedenis.
naar uitgever