week 7

Regenboognatie

Vrijwel meteen na het invoeren van het Apartheidsregime komt er een tegenbeweging op gang. Het ‘African National Congres’, het ANC van Nelson Mandela en Oliver Tambo, loopt daarin voorop. In de jaren zestig groeit het zwarte bewustzijn en dat leidt tot protesten die variëren van geweldloos verzet tot gewapende guerrilla acties. Demonstraties worden meedogenloos neergeslagen. In 1990 wordt verzetsleider Nelson Mandela onder nationale en internationale druk vrijgelaten. Vier jaar later zijn de eerste verkiezingen en wordt er een start gemaakt met de droom van een ‘rainbow nation’.

Youtube serie

Een razendsnelle geschiedenis van Zuid-Afrika

Het verzet

Een razendsnel overzicht van een complex verleden: in 2:09 minuten zien en horen we over het verzet tegen Apartheid en hoe er een einde komt aan het regime, maar ook hoe in de ‘regenboognatie’ lang niet alle problemen de wereld niet uit zijn.

Bekijk op Youtube

Televisie serie

Nederland in Zuid-Afrika

De erfenis

In de laatste aflevering van Goede Hoop staat de strijd tegen Apartheid centraal - toen en nu. Hoe in 1976 de scholierenopstand in Soweto, en de keiharde reactie van het Apartheidsregime, het verzet tegen Apartheid in Zuid-Afrika en daarbuiten nieuw leven in blaast. Over de toenemende repressie in de jaren tachtig, de gewelddadige boycot-acties om de Nederlandse Makro te dwingen uit Zuid-Afrika te vertrekken en de Nederlandse betrokkenheid bij een eerste geheim vredesinitiatief. Presentator Hans Goedkoop gaat op zoek naar een berucht martelcentrum van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst. Hij zoekt Nederlanders op die werkzaam waren in een ANC-kamp in Tanzania, en merkt tijdens studentenonlusten in Johannesburg hoezeer Soweto 1976 nog altijd tot de verbeelding spreekt. Hoe gaat het land om met haar bloedige verleden? En hoe vertel je die geschiedenis als het heden voortdurend nieuwe wonden lijkt te maken?

Facebook serie

De vele gezichten van Zuid-Afrika

Instagram serie

Op zoek naar goede hoop

Andile Buka

In deel 7 van de Instagram fotoserie ‘Op zoek naar Goede Hoop’ verkennen fotograaf Desiré van den Berg en historicus Lyangelo Vasquez  Johannesburg met fotograaf Andile Buka. Ze bespreken zijn werk in de levendige creatieve sector in Joburg en gevoelige onderwerpen als ‘white privilege’. Bekijk hier deze week dagelijks nieuwe foto's, of volg ons voor de volledige ‘experience’ (inclusief videos) op Instagram.

volg op Instagram

Meer weten?

Tips van de redactie

Shield and Spear

documentaire

Hoe is het gesteld met de vrijheid van meningsuiting in de ‘regenboognatie’? En hoe gaan de kunstenaars om met kwesties als identiteit, creativiteit en ras? In de onderstroom van het veranderende politieke klimaat van Zuid-Afrika vindt een revolutie plaats, geleid door muzikanten, modeontwerpers en kunstenaars die politieke kwesties op geheel eigen wijze onder handen nemen. Regisseur Petter Ringbom volgt een aantal van Zuid-Afrika’s meest gerespecteerde kunstenaars en onderzoekt wat het voor hen betekent te leven en werken in deze jonge, democratische staat.

bekijk trailer

Dwars door Afrika: na Mandela

aflevering uit televisieserie

Bram Vermeulen keert na vijf jaar terug in een land onder hoogspanning. Na de dood van Nelson Mandela raakt Zuid-Afrika verstrikt in mijnstakingen en gewelddadig protest. Een jonge populist zweept de onvrede onder de armen steeds verder op. Is dit Mandela's erfenis?

bekijk op npo.nl