week 4

Trektochten

Als de VOC failliet is, nemen de Britten rond 1800 het bestuur van de kolonie in het westelijk deel van de Kaap over. Rond dezelfde periode groeit in het oosten het koninkrijk van Shaka Zoeloe. Beide ontwikkelingen leiden tot grote volksverhuizingen. Vanuit het westen maken zo’n 12.000 Nederlandstalige Afrikaner Boeren een ‘Groot Trek’ noord- en oostwaarts om daar eigen republieken te stichten. In het oosten slaan veel Afrikanen tijdens de Mfecane op de vlucht voor de Zoeloe’s en trekken westwaarts.

Youtube serie

Een razendsnelle geschiedenis van Zuid-Afrika

Een hele hoop migratie

Een razendsnel overzicht van een complex verleden: in 1:49 minuten zien en horen we hoe de Britten de Kaapkolonie overnemen, hoe de Zoeloe's in het oosten van de Kaap voor veel gedoe zorgen en hoe trekboeren hun eigen ding willen doen.

Bekijk op Youtube

Televisie serie

Nederland in Zuid-Afrika

Die Groot Trek

Duizenden Nederlandse nazaten verlaten de Kaap en trekken met grote huifkarren het binnenland in. Ze voelen zich bedreigd in hun cultuur, hun taal en in hun godsdienst. Ook mogen ze van de Britten geen slaven meer houden. Dat gaat de Boeren te ver. Hans Goedkoop volgt het spoor van deze zogeheten Voortrekkers en belandt onder meer bij de Bloedrivier, waar de Boeren drieduizend Zoeloe’s vermoordden. Aan weerszijden van de rivier staan musea die ieder een eigen versie van het verhaal vertellen. Wit en zwart.

Facebook serie

De vele gezichten van Zuid-Afrika

Instagram serie

Op zoek naar goede hoop

African Rhythm Production

In deel 4 van de Instagram fotoserie ‘Op zoek naar Goede Hoop’ reizen fotograaf Desiré van den Berg en historicus Lyangelo Vasquez naar het township Munsieville bij Krugersdorp. Daar maken ze kennis het gezelschap van African Rhythm Production en hun unieke mix van mode, dans, muziek en Afrikaanse ritmes. Bekijk hier deze week dagelijks nieuwe foto's, of volg ons voor de volledige ‘experience’ (inclusief videos) op Instagram.

volg op Instagram

[1/7]: Dit collectief heeft het allemaal: de 'tunes', de 'moves' en zeker ook de 'look'. African Rhythm Production begon als een groep straat muzikanten uit het township Munsieville en groeide uit tot een elfkoppige performance act waarin met een mix van jazz, Zuid-Afrikaanse soulful house en Afrikaanse ritmes. Dat allemaal terwijl ze enkel akoestische instrumenten gebruiken en er compleet gelikt uit zien. In 2016 ging een video van één van hun optredens viral en werden ze uitgelicht op CNN. Nu reizen ze al optredend rond in Krugersdorp, Pretoria en Johannesburg en werken ze hard om hun ambities waar te maken: een eigen muziekalbum opnemen, optreden in het buitenland, een eigen modelijn en iets beteken voor hun township.

[2a/7]: Zuid-Afrika kent een lange traditie met stijl en mode subculturen: van de deftige outfits van de Swenkas in jaren vijftig tot de poenigheid van het Izikhothane in de afgelopen jaren. De stijl van African Rhythm Production, die zij zelf ‘class’ noemen, past volledig in die traditie. Groepsleden Kutlwano en Nthabiseng doen de styling van African Rhythm en namen ons mee shoppen in Small Street Mall in Johannesburg.

[2b/7]: Kutlwano: “De jongens hadden een dansgroep en ik sprak af om ze te helpen met het modedeel. Toen dachten we: ‘Zullen we een ‘fashion crew’ beginnen?’ Vanaf dat moment begonnen we vintage kleding te dragen en ze aan te passen naar onze eigen smaak. Het werd een vrij grote groep. We liepen over straat, helemaal vintage gekleed. Mensen in het township zeiden: ‘Wat hebben jullie in vredesnaam aan? Wat is dit?’ And wij zeiden: ‘Het is class.’”

[3/7]: Al ruim 20 jaar heeft Zuid-Afrika de liefde verklaard aan de house muziek. Dat merk je overal: van de vibes bij een lokale braai (typische ZAe barbecue hangout), tot de taxi-chauffeur die vrijwel elk house nummer uit zijn hoofd kent. Zuid-Afrikanen hebben hun eigen sausje aan de house toegevoegd met het gebruik van lokale ritmes en instrumenten. African Rhythm Production gaat daarin nog verder door hun eigen mix van house, jazz en Afrikaanse ritmes te creëren met enkel akoestische instrumenten. Kutlwano vertelt over de ontwikkeling die de groep doormaakte: “Nadat we onze ‘fashion crew’ waren begonnen, werden we gevraagd om de live percussie te doen tijdens één van zijn feesten. Een aantal van ons kwam uit het theater en speelde daar al wel eens percussie. Aan het begin hadden we nauwelijks eigen instrumenten, maar we hadden het geluk dat iemand ons daarin sponsorde. Daardoor kregen we allemaal een eigen instrumenten en groeide het uit tot wat de groep nu doet: live spelen, optreden en de muziek bij mensen brengen.”

[4a/7]: Al ruim 20 jaar heeft Zuid-Afrika de liefde verklaard aan de house muziek. Dat merk je overal: van de vibes bij een lokale braai (typische ZAe barbecue hangout), tot de taxi-chauffeur die vrijwel elk house nummer uit zijn hoofd kent. Zuid-Afrikanen hebben hun eigen sausje aan de house toegevoegd met het gebruik van lokale ritmes en instrumenten. African Rhythm Production gaat daarin nog verder door hun eigen mix van house, jazz en Afrikaanse ritmes te creëren met enkel akoestische instrumenten.

[4b/7]: Kutlwano vertelt over de ontwikkeling die de groep doormaakte: “Nadat we onze ‘fashion crew’ waren begonnen, werden we gevraagd om de live percussie te doen tijdens één van zijn feesten. Een aantal van ons kwam uit het theater en speelde daar al wel eens percussie. Aan het begin hadden we nauwelijks eigen instrumenten, maar we hadden het geluk dat iemand ons daarin sponsorde. Daardoor kregen we allemaal een eigen instrumenten en groeide het uit tot wat de groep nu doet: live spelen, optreden en de muziek bij mensen brengen.”

[5/7]: Op het moment probeert de groep rond te komen van straatoptredens in en rond Johannesburg, Pretoria en Krugersdorp. Ze staan nog wel voor een paar uitdagingen. Vervoer is vaak nog wel een groot probleem met een groep van elf. Nthaniseng: "Het kan best moeilijk zijn als artiest. Het is vaak gedoe met accomodaties, met vervoer, met sponsors. Ze vragen zo veel voor vervoer! Dus we werken hard om een eigen busje te kunnen hebben en een eigen verblijf in de stad."

[6/7]: “We houden van wat we doen, maar het kan ook moeilijk zijn. Onze ouders zeggen dingen als: ‘Jongens, kom op. Waarom zoek je geen baan? Je ziet toch dat dit nergens heen gaat. Er gebeurt niets.’ And wij hebben zoiets van: ‘Wees gewoon geduldig. Dit heeft tijd nodig.’ Wij geloven dat we hiermee iets gaan bereiken en we doen ons best om op festivals te kunnen spelen en in het buitenland. We zijn in de studio een album aan het opnemen. En we zouden het geweldig vinden om wat we met onze mode doen tot een eigen lijn te smeden. We weten dat er iets groots aankomt!”

[7/7]: Na een dag met de groep te hebben doorgebracht werden we terug gereden door hun manager Kwadwo Boateng. De groep noemt hem liefkozend mr. Kojo. Hij helpt hun waar hij kan met transport en accommodatie. Wanneer het even zwaar is en er niet genoeg geld binnenkomt voor iedereen, legt hij eigen geld bij: “Ze hebben zo veel talent. Ik wist vanaf het eerste moment dat ik ze zag optreden. En het zijn ook stuk voor stuk goede mensen. Ze passen op elkaar en werken zo hard om hun doelen te verwezenlijken. En weet je, het gaan niet enkel om het geld. Ze willen echt graag iets terug doen voor hun township, waar veel jongeren met drugsproblemen. Ik ben niet per se een full time manager of zoiets, maar ik wil ze wel echt helpen waar ik kan.”

Meer weten?

Tips van de redactie

De xenofoob

Aflevering uit televisieserie De Trek

Lang niet alle migratie vanuit Afrika gaat naar Europa. Meer dan negentig procent blijft binnen het continent, en reist bijvoorbeeld richting economische grootmachten als Zuid-Afrika. Maar daar zit ook niet iedereen te wachten op nieuwkomers. In deze aflevering onderzoekt Bram Vermeulen de moord op een Mozambikaanse gastarbeider in de township Alexandra en de rol van een boze koning.

bekijk op npo.nl

The Swenkas

Documentaire

Een documentaire over Zuid-Afrikaanse jongemannen uit Johannesburg die zichzelf 'swenkas' noemen en om geldprijzen strijden in evententen waarin mode, choreografie en specifieke morele codes worden gecombineerd.

bekijk op vimeo.com