3 Stoom

editorial

100.000 mannen door Hans Goedkoop

De Industriële Revolutie bereikt Nederland en leidt tot een snelle economische ontwikkeling, ook achter gebleven gebieden als Twente en Limburg. In Groningen koopt Willem Albert Scholten een stoommachine voor de verwerking van aardappels, zo ongeveer het enige gewas dat op de arme grond in het Noorden wil groeien.

Binnen een paar jaar produceert hij aardappelmeel, maar ook suikerstroop, kandij, azijn, stijfsel, tot een distillaat aan toe, genaamd moutwijn. Al snel reikt zijn imperium tot ver in het Oosten met vestigingen in Polen en Pruisen en Rusland. W.A. Scholten geldt als de stichter van de eerste industriele multinational met meer dan 20 vestigingen. Met dank aan de stoommachine.

Het tijdschrift ‘De IJzeren Eeuw’ is onderdeel van een breder NTR/VPRO project over de negentiende eeuw. Het tijdschrift verschijnt elke drie weken en behandeld in zes edities, zes thema's uit de negentiende eeuw. De dertiendelige documentaireserie is vanaf vrijdag 3 april 2015 elke week om 21.05 uur te zien op NPO2 en terug te zien op www.npogeschiedenis.nl/ijzereneeuw

Colofon

Redactie

Fabian de Bont
Femke Deen
Marja Ros
Jonathan Maas
Jurryt van de Vooren

Bijlagen

Amsterdam Museum
Museum De Koloniehof
Twentse Welle

Design

Marta Veludo

Techniek

Q42

Eindredactie

Marja Ros

Hoofdredactie

Lyangelo Vasquez